Hastaya operasyon gerektiren diz kireçlenmesi teşhisi için gerekli testler vs. yapılır. Diz kireçlenme teşhisi koyulur koyulmaz diz protez ameliyatı kararı verilir. Diz protez ameliyatı nasıl yapılır özelinde bakacak olursak. hastanın genel sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak operasyona engel olup olmadığı belirlenir. Her şey yolunda giderse hastaya işlem ve tarih hakkında detaylı bilgiler verilir.
Diz protez operasyonu genellikle anestezi kullanılarak yapılır. Ama genel anestezi uygulamak mümkün olmadığı için belden aşağısı anestezi işlemi görür. Bölgeye lokal anestezi işlemi yapıldıktan sonra doktor tarafından işleme başlanılabilir. Açık cerrahi teknikle gerçekleştirilen bu işlemde, cerrah ilk olarak hasarlı eklem yüzeylerini temizler. Temizlenen bölgenin üzerine protez yerleştirilir. Ardından açık olan kesi dikilir ve işlem tamamlanmış olur.
Diz Protez Ameliyatı Kimlere Yapılmalıdır?
Dizler için, egzersiz, ilaçlar, fizyoterapi yöntemleri, ağrı ve deformitesi olan hastalar için uygulanır ama dizlerdeki ağrı kaybolmaz. Yürüme, günlük yaşamda merdiven çıkma gibi aktiviteler kesinlikle kısıtlıdır ve eklem kıkırdağında ciddi bir şekilde zarar gördüğü anlaşılır. Tercihen, hasta 65 yaşın üzerinde ise protez uygulaması önerilir.
Diz Protezi Tedavisinin Riskleri Nelerdir?
Diz protez ameliyatı nasıl yapılır ve risk durumları da kişinin güncel sağlık durumuna göre belli olur. Bunun için ortopedi ve travmatoloji alanında uzman doktorlar ile temasa geçiniz. Cerrahi tedavi sırasında erken ve geç dönemde diz protezi ameliyatı riskleri vardır. Her operasyonda mevcut anestezi ile ilişkili riskler vardır. Ek olarak, cerrahi alanda kullanım sırasında bölgede geçici ya da kalıcı kan damarı ve sinir yaralanmaları olabilir.
Ameliyat sonrası erken ve geç dönem komplikasyonları arasında en önemlisi enfeksiyondur. Bu protezin hayatta kalabilmesini etkileyen en önemli komplikasyondur. Ameliyattan öce enfeksiyon odaklarına dikkat edilerek ve yaranın dikkatlice bakımıyla bu risk kolayca önlenebilir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası
Yapılan cerrahi müdahale sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bir takım önemli şeyler bulunmaktadır. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz;
- Her hangi bir enfeksiyona maruz kalınması durumunda hemen doktorunuza başvurulması gerekmektedir.
- Diz kontrollerinin ve tedavilerinin aksatılmaması gerekmektedir.
- Yaşamında düşme riski olabilecek yerlerde kendisine dikkat etmesi gerekmektir
- Ağır spor yapmaktan kaçınılması gerekmektedir.
- Diz eklemlerini zorlayabilecek yürüyüşlerden uzak durması tavsiye edilmektedir.
- Kemik sağlığını güçlendirecek şekilde beslenme yapılmalıdır.