İnsan vücudunun günlük olarak gerçekleştirdiği hareketlerin sürdürülmesi noktasında diz eklemi aktif görev almaktadır. Kişilerde ilerleyen yaş, genetik ve çevresel etkenlere bağlı olarak  bazı ortopedik sorunlar ortaya çıktığı gözlemlenir. Bu anlamda diz protezi ameliyatı ne kadar sürede iyileşir ve operasyon sonrası dönem hastalar tarafından merak edilmektedir.

Eylemlerde zorluk yaşanması, kronik hale gelen ağrılar ve şişlik gibi belirtilerle teşhis edilir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı kapsamında diz eklemi sorunları cerrahi yöntemler ile tedavisi sağlanır. Başlangıç seviyelerinde seyreden eklem hasarları, fizik tedavi egzersizleri ve ilaç tedavisi gibi teknikler uygulanabilir. Ancak medikal tedavi yöntemlerinin sonuç vermediği noktalarda diz protezi ameliyatına başvurulmaktadır.

Diz Protezi Nedir?

İleri yaş grubundaki bireylerde kemik erimesi ve bağlantılı olarak gelişen çeşitli hastalıklar söz konusudur. Kireçlenme, kırıklar ve enfeksiyon oluşumu sonrasında diz eklemi, sağlıklı formunu kaybettiği gözlemlenir. Ortopedik sağlığı zarar gören bu kişiler, genellikle benzer şikayetleri bulunur. Eklem ve kaslarda yaşanan güç kaybı nedeniyle daha kısa süre içerisinde yorgunluk yaşanabilir. Yürüme, oturma ve eğilme gibi aktif olarak eylemlerin görev aldığı durumlarda da benzer şekilde zorlanılabilir.

Diz Protezi Ameliyatı

Diz ekleminde yaşanan bu sorunlar nedeniyle bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Gün içerisinde kişilerin aktif olarak sosyal yaşantıya katılımı da engellediği için psikolojik anlamda da problemlere yol açar. Erken dönemde müdahale edilmediği takdirde fizyolojik açıdan ciddi sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla ortopedi ve travmatoloji alanında uzman bir hekim tarafından cerrahi müdahale yöntemleriyle tedavi edilmesi gerekir.

Diz protezi ameliyatı kapsamında öncelikle hastanın genel sağlık durumunu anlamak adına kapsamlı bir muayeneden geçilir. Eğer kişinin risk faktörü niteliği taşıyan herhangi bir sağlık sorunu yoksa operasyon süreci planlanır. İşlemler genel anestezi uygulaması altında yürütülür. Fakat hasta için tehdit unsuru taşıyan bir durum olması halinde lokal anestezi gibi alternatif tekniklere başvurulur.

Nasıl Uygulanır?

Diz eklemi rahatsızlıkları, alanında deneyimli bir uzman hekim tarafından tedavi edilmelidir. Beraberinde de sağlık açısından steril koşullara uygun klinik ortamında işlemler gerçekleştirilir. Son yıllarda gelişen cerrahi ekipmanlar ve teknikler sayesinde operasyon sonrası oluşan yan etkiler kısa süre içerisinde ortadan kaybolur.

Eklem problemi yaşayan hastalar, ortopedik açıdan ciddi boyutlara ulaşabilen bazı belirtiler yaşamaktadır. Diz eklemi işleyişlerinde zayıflama, kesintisiz bir şekilde devam eden eklem ağrısı bunlardan birkaçıdır. Aktiviteler boyunca eklemlerden sesler gelebilir. Şişlik ve sertlik durumu da bu anlamda bireylerin yaşadığı problemlerdendir. Saydığımız belirtileri yaşayan kişiler uzman doktor muayenesi ve belirli testlerin sonrasında diz protezi ameliyatı ile tedavi edilmektedir.

Cerrahi müdahalelerin gerçekleştirileceği bölge uyuşturulur. Bu sayede işlemler sırasında ağrı ve benzeri durumların hasta tarafından hissedilmesinin önüne geçilir. Daha sonra diz eklemi üzerinde bulunan hasar almış bölgeler, proteze uygun hale getirilir. Protezin yerleştirilmesi esnasında hareket fonksiyonlarını sağlayan eklem yapısının bütünlüğü göz önünde tutulur. Böylelikle kişiler, tedavi sonrasında koltuk değneği veya baston gibi cihazlara gerek kalmadan bağımsız bir şekilde yürüyebilir.

Diz Protezi Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Operasyon ertesinde hastanın sağlık durumuna bağlı olarak hastane ortamında doktor gözetiminde kalması gerekir. Ancak kişinin yaşı, diz eklemindeki hasarın boyutu ve benzeri etkenler doğrultusunda değişkenlik gösterir. İyileşme süreci boyunca ameliyatın etkili olması adına yürümeye başlanması tavsiye edilir. Protezin kişinin diz eklemiyle bütünleşmesi adına oldukça önemlidir.

Fizik tedavi uzmanı eşliğinde hastaya özel olarak bazı egzersizler oluşturulur. Bu anlamda düzenli olarak yürüyüş yapılması gerekir. Aynı zamanda beslenme alışkanlıkları ve gün içerisinde hareket halinde olunması gibi etkenler de söz konusudur. Hastaların sigara ve alkol tüketimini sınırlandırılması diz protezinin uzun seneler kullanımına olumlu yönde katkı sağlamaktadır.

Diz Protezi Ameliyatı Ne Kadar Sürede İyileşir

Genel çerçevede bakıldığı zaman hekimlerin hastalara yönelik olarak birtakım önerileri mevcuttur. İyileşme dönemi boyunca ani yapılan diz eklemi hareketlerinden uzak durulmalıdır. Enfeksiyon ve kanama ihtimaline karşılık gerek görülmesi durumunda ilaç tedavisi başlanabilir.

Belirtilen zaman aralıklarında ilaçların kullanımı ihmal edilmemelidir. Bunların yanı sıra belli bir süre boyunca ani eğilme, merdiven çıkma ve benzeri eylemler diz protezine zarar verebilir.

Diz protezi uzmanlığında uzun yıllara dayanan tecrübeleriyle Prof. Dr. Hasan Hilmi Muratlı, diz eklemi sorunu yaşayan bireylere etkili tedavi imkanı sunmaktadır. Diz protezi ameliyatı ne kadar sürede iyileşir ve bu anlamda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir gibi konular hakkında bilgi almak için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.