Diz ekleminin ileri seviyelerde zarar görmesi sonucunda kişilerde ortopedik sağlık sorunları ortaya çıkar. Diz protezi ameliyatı bu anlamda etkili bir cerrahi müdahale yöntemidir. Yapısal olarak bozulması sebebiyle şiddetli ağrı, yürüme güçlüğü gibi yan etkiler gözlemlenir. Yaşın ilerlemesi, kalıtsal ve çevresel etkenler gibi çeşitli nedenler sonucunda eklem rahatsızlıkları oluşur.

Operasyon süreci, uzman hekim tarafından kişinin ihtiyaçlarına ve şikayetlerine göre ilerler. Eklem işlevi gereken aktivitelerde ciddi anlamda zorlanma yaşanır. Diz protezinin içeriğinde yer alan malzemeler, kemik ve eklem yapısıyla kısa süre içerisinde uyum sağladığı gözlemlenir. Zedelenmiş formdaki diz eklemi, proteze hazır hale getirildikten sonra uygulama gerçekleştirilir.

Diz Protezi Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Kıkırdak dokusunun kaybolması sonucunda eklem yapısı ciddi oranda zarar görmektedir. Eklem yüzeyinin pürüzsüz ve sert yapısı hasar alarak kireçlenme gözlemlenir. Operasyon öncesinde fizik tedavi uzmanı tarafından hastanın gereksinimlerine göre egzersiz planı oluşturulur. Ancak cerrahi dışı tekniklerle diz eklemi problemleri tedavisi noktasında etkili bir çözüm olmayabilir.

Genel anlamda uzman hekimlerin dikkat ettiği belirli noktalar bulunur. Fiziki muayene kapsamında hastanın ortopedik sağlık durumu oldukça önemlidir. Yürüme şekli, bacakların duruşu gibi etkenler söz konusudur. Diz eklemi problemi nedeniyle gün içerisinde kişinin yaşadığı problemler de değerlendirmenin bir parçasıdır. Son olarak muayene sonrasında hekim tarafından istenen tetkik ve görüntülerin sonuçları da diz protezi ameliyatı kararında etkilidir.

Spor aktiviteleri, beslenme değişiklikleri gibi yaşam tarzı düzenlemesine rağmen iyileşme görülmeyebilir. Benzer şekilde doktor kontrolünde ilerleyen ilaç tedavisinin de bazı hastalara etki etmediği gözlemlenir. Romatoid artrit adı verilen romatizma rahatsızlıkları olan kişilere diz eklemi operasyonu uygulanır. Aynı zamanda nedeni kesin olarak bilinmeyen eklem aşınmaları gözlemlenen hastaların tedavisinde kullanılır.

Protez Çeşitleri 

Diz protezi operasyonu kapsamında bireylerin ihtiyacına göre değişiklik gösteren iki farklı çeşit bulunur. Yarım ve total diz protezi şeklinde iki ayrı gruba ayrılır. Diz eklemi kendi içerisinde iç, dış ve kapak olarak belirli bölgeleri bulunur. Diz eklemlerinde görülen kireçlenme ve aşınmanın boyutuna göre protez türü değişkenlik gösterir. Radyoloji bulguları, ortopedi ve travmatoloji uzmanının görüşü doğrultusunda karar verilir.

Diz Protezi Ameliyatı

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından kişinin şikayetleri ve sağlık durumuna göre tedavi planı oluşturulur. Eklem üzerinde birden fazla bölgede hasar teşhis edilmesi halinde total diz protezine başvurulur. Ön çapraz bağlar, menisküs ve kıkırdak dokusu, diz eklemi işleyişinde kritik görevi bulunur. Total diz protezi operasyonu sayesinde yürüyüş ve merdiven kullanma gibi aktivitelere dönüş sağlanır.

Yarım, diğer adıyla kısmi protez ise diz eklemi rahatsızlıklarına yönelik olarak başvurulan cerrahi müdahale yöntemlerindendir. Bütün diz eklemi yerine bazı bölgelerde tahribat görülen hastalar üzerinde uygulanır. Kıkırdak yapısındaki doku kaybı sonrasında kemiklerin sürtünme durumu meydana gelebilir. Tedavinin olumlu anlamda etki etmesi için diz ekleminin büyük ölçüde sağlıklı yapıda olması gerekir.

Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Ameliyat öncesinde kişinin genel sağlık durumunu daha net anlamak son derece önemlidir. Hasta üzerinde gelişebilecek herhangi bir komplikasyonu önlemek hedeflenir. İltihap ve kanama gibi durumlar örnek olarak verilebilir. Öncelikle röntgen çekimleri sonucunda diz ekleminin hasarlı kısımları teşhis edilir. Buna göre diz eklemi operasyonu kapsamında alanında deneyimli uzman hekim tarafından gerçekleştirilecek işlemlere karar verilir.

Protezin yerleştirilme aşamasından önce diz eklemi, ortopedik açıdan hazır hale getirilir. Cerrahi müdahale kapsamında işlemler genel anestezi altında yürütülür. Bireylerin yaş, mevcut kronik hastalıklar gibi etkenlerden dolayı bölgesel olarak anesteziye daha uygun olabilir. Açık cerrahi tekniklerle diz eklemi üzerindeki zarar gören dokuya gerekli işlemler yapılır.

Operasyon Ertesi Süreç

Eklem yapısı diz protezi ameliyatı sonrasında fonksiyonel anlamda sağlıklı formuna kavuşması beklenir. Tedavi öncesinde sürekli olarak devam eden diz ağrısı büyük ölçüde azaldığı gözlemlenir. Hastanın yaşam kalitesinin artmasını sağlayarak günlük aktivitelerin verimliliği noktasında katkı sağlar. Uzman doktorlar tarafından diz ekleminin protez ile uyum sağlaması adına kişinin hareket etmesi önerilir.

Ameliyat ertesindeki ilk haftalar, baston ya da koltuk değneği yardımıyla gün içerisindeki aktiviteler gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda fizik tedavi uzmanı tarafından hastanın gereksinimlerine özel olarak egzersiz planı oluşturulur. Diz eklemi rahatsızlıklarına yönelik olarak yürütülen tedavinin etkili olması adına oldukça önemlidir.

Protez cerrahi teknikleri ve süreç hakkındaki sorularınız için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.