Diz eklem, ileri seviyelerde zarar görmesiyle beraber çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir. Şiddetli ağrı, işleyiş sorunları ve iltihap oluşumu söz konusudur. Ciddi boyutlarda eklem sorunu yaşayan hastalar, diz protezi çeşitleri nelerdir gibi konuları danışmaktadır. Gelişen teknolojik olanaklar sayesinde her bir kişinin sağlık sorunlarına yönelik cerrahi işlemler gerçekleştirilebilir.

Günlük aktiviteleri son derece olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Diz eklemi sorunları nedeniyle koşma, yürüme, merdiven kullanma ve benzeri efor gerektiren aktivitelerde aksaklıklar görülür. İlaç tedavisi, enjeksiyon uygulaması ve fizik tedavi egzersizlerinin sonuç vermediği noktalarda protez ameliyatlarına yer verilir. Kişinin eklem yapısıyla kısa süre içerisinde uyum sağlayacaktır.

Diz Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Kıkırdak ve kemik yüzeyinin zarar gören kısımları cerrahi işlemlerle tedavisi sağlanır. Osteoartrit gibi diz eklemi kireçlenmesi sorunlarının önüne geçilir. Aynı zamanda eklem fonksiyonları geri kazandırılarak hareket kısıtlanması engellenir. Diz protezi ameliyatı kapsamında ortopedik sorunlar en az seviyeye indirilir. Hastaların yaşam koşulları önemli ölçüde iyileştiği gözlemlenir.

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından hastanın kapsamlı muayenesi gerçekleştirilir. Ek olarak kişinin şikayetleri de kaydedilir. Doktor gözetiminde yürütülen tetkikler ve belirtilerle birlikte diz protezi çeşitleri gözden geçirilir. Total ve kısmi olmak üzere iki farklı türe ayrılmaktadır. Diz ekleminde teşhis edilen ortopedik bozuklukların boyutuna bağlı olarak kararlaştırılır.

Kısmi Diz Protezi: Kıkırdak dokusunun hasar görmesi sonucunda eklem aşınmasının bölgesel olarak görülebilir. Diz ekleminin iç ya da dış yüzeyine protez yerleştirilmesini kapsar. Ön çapraz bağları, kıkırdak dokusu ve menisküs gibi diz eklemini yapılarının büyük ölçüde sağlıklı olması gerekir. Aksi takdirde diz protezi operasyonunun tedavi açısından olumlu yöndeki etkisinde bahsedilemez.

Total Diz Protezi: Eklem yüzeyinin pek çok bölgesinin sürtünmesi sonucunda zarar görmesidir. Total protez çeşidi uygulanan hastalarda ileri düzeyde ortopedik bozukluklarla karşılaşılır. Kıkırdak yapısı, menisküs ve diz ekleminin temelini oluşturan bağların büyük bir kısmında hasar gözlemlenir. Kişilerin tedavi olabilmesi için total diz protezi operasyonuna başvurulur. Tedavi sonrasında eklem işleyişlerinde ilerleme gözlemlenir.

Diz Protezi Hangi Hastalara Uygulanır?

Genellikle belirli bir yaş aralığının üzerindeki hastalarda eklem bozuklukları sonucunda ortopedik hastalıklar ortaya çıkabilir. Kireçlenme, kıkırdak dokusu kaybı ve yumuşak doku hasarı gibi pek çok bulgu söz konusudur. Aynı zamanda kemik yapılarının zaman içerisinde zayıflamasıyla beraber kırık oluşumu daha kolay hale gelir. Genç yaştaki kişilerde sıklıkla spor aktiviteleri sonrasında diz protezi ameliyatıyla iyileşme sağlanır.

Diz Protezi Çeşitleri

Diz protezi ameliyatı hangi hastalara uygulanır konusunda belirli şartlar bulunur. Sürekli olarak devam eden ağrı nedeniyle günlük aktiviteleri sürdüremeyen kişilere gerçekleştirilir. Eklemlerdeki hasar nedeniyle bacaklarda biçim olarak birtakım deformasyonlar oluşur. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığında yapılan fiziksel muayeneyle beraber radyolojik bulgularda oldukça fayda sağlar.

Operasyon Aşamaları 

Cerrahi anlamda her bir kişiye uygulanan detaylı sağlık taraması gerçekleştirilir. Gerekli testler ve tahliller sonucunda mevcut hastalıkların analizi yapılır. Diyabet, enfeksiyon, kalp ve damar sağlığını riske sokan sorunlar uzman hekime bildirilir. Kişinin ameliyattan en az düzeyde etkilenmesi için oldukça önemlidir.

Operasyon sürecinde işlemler anestezi altında gerçekleştirilir. Bu sayede en ufak bir ağrı hissedilmemektedir. Diz protezi çeşitleri arasında hastanın ihtiyaçlarına en uygun olan ortopedik üründe karar kılınır. Diz kapağı üzerinde açılan kesi ile hasarlı eklem bölgesine ulaşılır. Ortopedik açıdan hasarlı doku temizlenir. Devamında ise kişinin anatomik yapısına uygun olarak belirlenen diz protezi yerleştirilir.

İyileşme Süreci 

Diz protezlerinin kalıcılık süresi hastaların merak ettiği bir diğer konudur. Bu anlamda operasyon ertesinde kişilerin hayat şartları ve doktor muayenelerini ihmal etmemesi oldukça önemlidir. Ortalama 20-25 yıl aralığında sorunsuz bir şekilde kullanılabildiği bilinmektedir.

Hastaların ameliyat sonrasındaki dönemde de birtakım etkenlere dikkat edilmelidir. Uzman doktor gözetimi altında takip edilmelidir. Cerrahi müdahalelerde nadir de olsa görülen kanama, iltihap oluşumu ihtimallerine karşılık ilaç tedavisi uygulanmalıdır. İyileşme döneminde diz ekleminin tamamen tedavi olması hedeflenir. Bu nedenle destek amaçlı koltuk değneği veya baston kullanılması tavsiye edilir.

Operasyon bölgesine zarar verilmemesi de tedavi açısından oldukça kritiktir. Belirli bir süre boyunca dış etkenlere karşı korunmalıdır. Aynı zamanda ameliyat edilen eklemin güçlenmesi için fizik tedavi uzmanlığından yararlanılır. Düzenli olarak uzman hekim tarafından önerilen egzersizler uygulanması gerekir.