İnsan vücudunun büyük bir kısmını taşıması sebebiyle oldukça kritik bir işlevi bulunmaktadır. Yıllar içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı diz eklemi yapısal anlamda bozulmalar yaşayabilir. Diz protezi fiyatları ve cerrahi müdahale sürecinin nasıl ilerlediği hastalar tarafından merak edilmektedir.

Eklem rahatsızlığı sonucunda kaybolan hareket kısıtlamasının önüne geçilmesi amaçlanır. Cerrahi olmayan tedavi tekniklerinin çözüm olmadığı durumlarda tercih edilmektedir. Uzman hekim tarafından belirtilen şekilde bakımı yapılan protezin 25 – 30 yıla yakın kullanılabildiği gözlemlenmiştir.

Tibia, femur ve patella adı verilen üç kemik yapısından oluşmaktadır. Bu sebeple geniş kapsamlı bir hareket alanına sahiptir. Kişinin fiziksel koşulları ve ortopedik sağlığı açısından diz eklemi oldukça etkilidir. Dikkat edilmediği takdirde ilerleyen yıllarda kireçlenme, çapraz bağ ve artrit sorunları yaşanır. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığında gerçekleşen cerrahi operasyonlar ile tedavi sağlanır.

Diz Protezi Nedir?

Eklemlerin içerisinde bulunan kıkırdak yapısı sayesinde sürtünme ve aşınma yaşanmasını engellemektedir. Diz protezi ameliyatı kapsamında kıkırdak ve kemik yapısının hasar gören bölgeleri yerine implant maddesi yerleştirilir. İnsan anatomisinin doğasında bulunan diz eklemi fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olur.

Diz yapısında biçimsel ve yapısal anlamda bozulma görülmesinin belirli nedenleri bulunur. Çevresel ve kalıtsal etkenler başta olmak üzere çok sayıda faktör söz konusudur. Yıllar içerisinde eklemlerin yıpranma ve aşınması olumsuz yönde etkilemektedir. Ani kilo alımı, romatizmaya bağlı rahatsızlıklar da sayılabilir.

Ek olarak spor ve benzeri aktiviteler sonucunda da diz eklemi zarar görebilir. Hasarın boyutu ve tekrarlama durumuna göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle uygulanan tedavi planı da kişiye özel olarak uzman hekim tarafından planlanır.

Diz Protezi Fiyatları

Kimlere Uygulanır?

Yürüyüş, merdiven kullanma gibi eklem hareketi gerekmektedir. Benzer şekilde oturma ve kalkma eylemleri sırasında da aktif olarak diz eklemi görev alır. Diz protezi operasyonu, gece boyunca veya gündüz devam eden ağrıların sonucunda başvurulan bir yöntemdir. Kronik bir hale gelen ağrıyla beraber diz yapısında biçimsel bozukluklar yaşanır.

Fizik tedavi ve ilaç tedavisi de uygulanan tedavi yöntemleri arasındadır. Ancak kimi hastalarda ameliyat ile kesin iyileşme görülmektedir. Çoğunlukla 40 yaş ve üzerindeki hastaların tedavisinde kullanılır. Operasyon süreci ve diz protezi fiyatları ile ilgili ayrıntılı bilgi için alanında uzman hekimlerle iletişim kurabilirsiniz.

Diz Protezi Ameliyatı 

Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı çerçevesinde Prof. Dr. Hasan Hilmi Muratlı, hastanın ihtiyacına özel bir cerrahi müdahale planı oluşturur. Hangi çeşit protezin kullanılacağı bu anlamda çok sayıda faktörden etkilenmektedir. Hastanın genel durumu, yaşı ve kilosu gibi etkenler söz konusudur. Güncel hastalıklar ve bu bağlamda tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar da kaydedilir.

Operasyon öncesinde hastade enfeksiyon oluşumunun önüne geçmek adına belirli testler yapılır. İdrar ve kan tahlillerinin sonuçları, kişinin sağlığı açısından değerlendirmeye alınır. Anestezi altında ve diz kapağına uygulanan kesi aracılığıyla işlemler yürütülür. Aşınma görülen kemik ve kıkırdak dokusu alınarak diz ekleminin iyileşmesine yönelik işlemler yapılır. İşlemler tahmini 1-2 saat aralığında sürmektedir.

Üç farklı protez türü mevcuttur. Total diz protezi, ileri seviyede kireçlenme durumlarında tercih edilir. Yaşlılık dönemi içerisindeki kişilerde kullanılmaktadır. İkinci olarak parsiyel protez, diz eklemindeki bölgesel sorunlara yönelik işlemler gerçekleştirilir. Küçük boyutlu bir kesi aracılığıyla diz ekleminin bir kısmını kaplaması hedeflenir. Son olarak genç yaş grubundaki hastalara yüzey kaplama protezi uygulanır. Genellikle spor yapan kişilerde, kıkırdak hasarı sonucunda başvurulan cerrahi bir yöntemdir.

Diz Protezi Fiyatları ve İyileşme Süreci

Ameliyat sonrasında tedavinin kalıcı ve etkili hale gelmesi için bazı konulara dikkat edilmelidir. Cerrahi müdahale ertesindeki olası ağrıların önüne geçebilmek adına ilaç tedavisi önerilir. Birinci gün hasta dinlendirilmesinin ardından ayağa kalkması teşvik edilir. Hekim gözetiminde ufak çaplı egzersizlere başvurulur.

Belirli aylarda, operasyonu gerçekleştiren ortopedi uzmanına kontrol amaçlı muayene olunmalıdır. Aynı zamanda rahat bir şekilde hareket edebilmek için ev ortamındaki engel niteliği taşıyan unsurlar kaldırılmalıdır. Beslenme düzeni, protein ağırlıklı olarak doktor kontrolünde iyileştirilmesi gerekir. Vücudun protez ile uyum sağlaması adına etki etmektedir.

Total protez ameliyatı olan kişiler, diz protezi fiyatları ve kullanım ömrü hakkında sıklıkla soru sormaktadır. Malzemenin türü, cerrahi ekibin yetkinliği ve hastanın gündelik alışkanlıkları oldukça etkilidir. Detaylı bilgi almak için ortopedi uzmanlarına danışmanızı öneririz.