Eklem sağlığının korunması pek çok açıdan son derece önemlidir. Yürüme, merdiven kullanma gibi aktivitelerin kalitesi düşmektedir. Bu nedenle diz protezi kaç yaşında takılır ve tedavi sonrası dönem ile ilgili hekimlere sorular sorulur. Diz protezini genel hatlarıyla tanımlamak gerekirse eklem yapısını destekleme görevi görmektedir. Hareket kabiliyeti ve şiddetli seviyelerde ağrı gibi belirtileri önlemek amaçlanır.

Genç yetişkinlik döneminde birkaç istisnai durum haricinde doğrudan protez cerrahisine başvurulmamalıdır. Fakat bazı kişilerde durum farklı olabilir. Ortopedik sağlığının önemli bir parçası olan diz ekleminde çeşitli hasarlar teşhis edilmektedir. Röntgen, bilgisayarlı tomografi gibi radyolojik yöntemlerle ayrıntılı olarak görüntülenebilir. Söz konusu tahribatın türü ve boyutuna göre cerrahi müdahale planı belirlenir. Tedavi süreci ortopedi ve travmatoloji alanındaki uzman hekimler tarafından yürütülmelidir.

Protez Cerrahisi Nedir?

Anatomik olarak eklem yapısının bazı işlevleri bulunur. Gün içerisinde gerçekleştirilen eylemlerin yürütülmesinde aktif rol oynamaktadır. Kişinin vücut yapısının bütünlüğünü korumaktadır. Aynı zamanda bireyin ağırlığı, büyük ölçüde diz eklemi tarafından taşınır. Bu nedenle eklem rahatsızlıklarının oluşma ihtimali son derece yüksektir. Diz kireçlenmesi başta olmak üzere çapraz bağlar, menisküs ve daha pek çok bölgede problemler meydana gelebilir.

Diz Protezinin Ömrü

Diz eklemi kireçlenmesi, kıkırdak dokusu kaybı ve romatoid artrit hastalığının tedavisinde diz protezi operasyonuna başvurulabilir. Travma oluşumu, yaralanma ve iltihap nedeniyle de diz protezi operasyonu uygulanır. Nadir olarak spor aktiviteleri sonrasında yaşanan eklem zedelenmesi durumlarında da ameliyat seçenekleri göz önünde bulundurulur. Diz protezi kalıcılığı açısından tedavi sonrası dönemde de hekim tarafından takip edilmelidir.

Diz protezi alanında yaşanan gelişmeler doğrultusunda eklem rahatsızlıklarına yönelik olarak kalıcı çözüm imkanı sağlanır. Diz protezinin ömrü açısından daha dayanıklı ve etkili olmasıyla öne çıkmaktadır. Kişinin ortopedik anlamda yaşadığı rahatsızlığın boyutuna göre farklı protez çeşitleri bulunur. Bunlardan biri olan total diz protezi, eklem bölgesini bütünündeki sorunları hedef alır. Kısmi diz protezi ameliyatında ise yalnızca hasar alanlara cerrahi müdahale gerçekleştirilir.

Diz Protezi Kaç Yaşında Takılır?

Eklem problemleri, ilerleyen yaşlardaki bireylerde erken dönemde teşhis edilmesi gerekir. Aksi takdirde hayat kalitesinde ciddi anlamda düşüş yaşandığı gözlemlenir. Hastalar tarafından diz protezi kaç yaşında takılır gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Özellikle şiddetli eklem ağrısı ve hareket kısıtlaması yaşayan kişilerin talep ettiği bir operasyondur. Kişilerin aşağıda belirtilen bulguları yaşaması halinde deneyimli ve alanında uzman hekimlere danışması önerilir.

Diz eklemi üzerindeki olumsuz etkilerin kişinin yaşam kalitesine zarar verebilir. Kronik hale gelen ağrılar nedeniyle kişinin uyku düzeni bozulabilir. Sabahları ise gece boyu eklemlerin hareketsiz kalmasının ardından hastalar tarafından tutukluk hissi yaşandığı belirtilir. Egzersiz ve rutin olarak gerçekleştirilen hareketlerde zorluk yaşandığı gözlemlenir. Hava değişimleri, özellikle yağmur sonrasında eklemlerde rahatsızlık hissi yaşanır.

Tıbbi açıdan belirli bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak çoğunlukla 50 yaş ve üzerindeki bireylere yönelik olarak uygulanır. Kişinin genel sağlık taraması yapılır. Ortopedi ve travmatoloji alanında uzman doktor tarafından eklem yapısındaki problemlerini detaylı olarak teşhis etmek hedeflenir. Bu doğrultuda fiziki muayene ve bilgisayarlı tomografi gibi unsurlardan elde edilen sonuçlara göre tedavi aşamaları belirlenir. Ek olarak operasyon sırasında kullanılacak protez çeşidine de hazırlık sürecinde karar verilir.

Operasyon Sonrası Dönem 

Günümüzde çok sayıda kişi, diz kireçlenmesi ve sürekli hale gelen ağrılarla diz protezi ameliyatına başvurmaktadır. Hastanın diz eklemi sorunları detaylı olarak belirlenmesinin ardından protez cerrahisi tekniklerinden faydalanılır. Eklemin yapısal özelliklerine göre tasarlanan implantın doğru açılarla yerleştirilmelidir. Bu sayede operasyon sonrası dönemde yürüme, merdiven çıkma ve benzeri aktiviteleri rahatlıkla yerine getirebilecektir. Böylelikle kişinin en az oranda sorun yaşanması beklenir.

Diz Kireçlenmesi

Hastanın genetik özellikleri ve genel sağlık durumuna göre protezin etki süresi değişmektedir. Herhangi bir kronik hastalığın teşhisi halinde ameliyat süreci tehlikeye girebilir. Kişilerin ilk etapta söz konusu tedavilerin tamamlanması ve cerrahi müdahale şartlarına uygun olması gerekir. Aynı zamanda kilo seviyesi de protezin ömrü açısından etkilidir. Eğer sağlık açısından ortalamanın üzerinde seyreden kilo miktarına sahipse diz protezinin dayanıklılığı olumsuz yönde etkilenir.

İyileşme süreci açısından hastanın cinsiyeti ve yaşı gibi etkenler de son derece belirleyici unsurlardır. Bu nedenle ameliyat öncesi dönemde işlemleri gerçekleştirecek cerrah tarafından ayrıntılı olarak planlanması gerekir. Protez uygulamasının ardından hastanın fizik tedavi uzmanı eşliğinde gerçekleştirilecek egzersizler oldukça önemlidir. Hekim tarafından hastaya özel olarak planlanan tedavi planına uyulması halinde etkili iyileşme sağlandığı gözlemlenir.

Diz protezi kaç yaşında takılır ve süreç ile ilgili detaylı bilgi için bizlerle iletişim sağlayabilirsiniz.