Sağlıklı yapıdaki diz eklemlerinde zaman içerisinde biçimsel değişikler görülür. Kıkırdak dokusu hasarı başta olmak üzere çeşitli sebepleri bulunur. İleri seviyelerdeki ortopedik rahatsızlıklarda diz protezi nasıl takılır sorusu hastalar tarafından gündeme gelmektedir.

Eklemlerin sürtünmesi ve kireçlenme oluşumuna bağlı olarak diz eklemi rahatsızlıkları görülür. Hastalarda gün boyunca gerçekleştirilen bazı hareketlerde kısıtlılık gözlemlenir. Yürüme, eğilme ve merdiven çıkma gibi eylemlerde işlev kaybından dolayı kişiler zorluk yaşamaktadır.

Diz Protezi Ne Demek?

İnsan sağlığı açısından uygun içerikli özel metaller ve plastik maddelerden oluşur. Kısmi ve total diz protezi olarak iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Diz ekleminin zarar gören noktaları belirlenerek cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Hastalar tarafından diz protezi nasıl takılır konusu merak edilmektedir. Ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekimlerce karar verilen bir süreçtir.

Diz Protezi Nasıl Takılır?

Diz Protezi Türleri Nelerdir?

Kısmi diz protezi, bölgesel bir değişiklik gerektiği zaman uygulanan cerrahi bir tekniktir. İç, dış kısmı ya da diz kapağına yönelik olarak hastanın şikayetlerine göre değişen tedavi planı oluşturulur. Diz protezi nasıl takılır ve hangi implant çeşidi uygulanmalıdır konularını açıklığa kavuşturur.

Total veya diğer adıyla tam diz protezi ameliyatlarında ise çoklu olarak gereken alanlara işlem yapılır. Arka çapraz bağ yapısının durumuna göre total diz protezi operasyonları farklılaşır. Ek olarak diz ekleminde bulunan kemiklerin sürtünmesinden de etkilenmektedir.

Diz Protezi Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Ortopedi uzmanlarına başvuran kişiler, belirli aşamaların ardından gerek duyulması halinde cerrahi operasyon kararı verilir. İlk olarak kişinin mevcut sorunları kaydedilir. Ardından fiziki muayene esnasında hastada tespit edilen belirtiler de değerlendirmeye alınır.

Son olarak muayene sonrasında ihtiyaç duyulan radyolojik testler yapılır. Kapsamlı analiz ve kişinin diz eklemi rahatsızlığını teşhis etmek adına etkilidir. Ayrıca günlük aktiviteler sırasında ileri derecelerde zorluk yaşayan kişilere de diz protezi ameliyatı yapılmaktadır.

Merdiven kullanımı, oturma ve kalkma eylemlerinde dizlerin şiddetli ağrıması söz konusu olabilir. Aynı zamanda diz ekleminde şekil bozukluğuna rastlanabilir. Eklemlerin aktif olarak hareket etmesini sağlayan kıkırdaklar olumsuz yönde etkilenebilir. Bu sebeple diz ekleminden birtakım sesler duyulabilir.

Diz Protezi Nasıl Takılır

Diz Protezi Nasıl Uygulanır?

Ortopedi ve travmatoloji alanında Prof. Dr. Hasan Hilmi Muratlı, uzmanlıklarından biri olan diz protezi ameliyatını gerçekleştirmektedir. Diz protezi nasıl takılır ve iyileşme süreci nasıl ilerler gibi konular hastalar tarafından sorulur.

Operasyon aşamasında gelindiği zaman zedelenen ve yapısı bozulan diz eklemi bölgeleri hedef alınır. Uzman doktor tarafından diz protezinin boyutu ve türü belirlenir. Hastanın sağlık durumuna göre karar verilir.

İyileşme sürecinde ise kişinin yürüme aktivitelerine başlamalıdır. Protezin diz eklemiyle uyum sağlaması adına faydalı olur. Cerrahi müdahale sonrasında ilk haftalarda baston veya yürüteç gibi destekleyici cihazlar kullanılması tavsiye edilir. Ek olarak kişiden kişiye değişen ağrı ve sıcaklık hissi olabilir. Zaman içerisinde bu etkilerin azaldığı gözlemlenir.