Her yaş grubunda çeşitli diz eklemi rahatsızlıklarından bahsedilebilir. İleri derecelerde artrit, kireçlenme ve kıkırdak dokusunda hasar görülmektedir. Genç yaşta diz protezi operasyonu, ilaç ve diğer alternatif tedavilerin etkili olmadığı noktalarda başvurulan cerrahi bir yöntemdir. Orta yaşın üzerinde ve kronik hastalıklardan dolayı ortopedik sorunları oluşan kişilere uygulanır.
Son dönemde özellikle gün içerisinde aktif olan ve diz eklemi hareketi sırasında şiddetli ağrı yaşayan kişilere uygulanır. Genellikle menisküs yırtılması teşhisiyle genç yaştaki hastalara protez uygulanır. Diz kireçlenmesi olarak bilinen osteoartrit tedavisinde de sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Ek olarak eklemlerin sürtünmesini engelleyen kıkırdak yapısının zarar görmesine bağlı çeşitli ortopedik hastalıkları oluşabilir.
Diz Protezi Operasyonu Nedir?
İnsanların günlük yaşantısı açısından diz eklemi işleyişi oldukça mühimdir. Aynı zamanda kişinin vücut ağırlığını büyük bir kısmının taşınmasında aktif görev alır. Kilo kontrolü, fizik tedavi egzersizleri ve diğer yöntemlerle etkili iyileşme sağlanamayabilir. Bu durumlarda genç yaşta diz protezi ameliyatı öne çıkan seçenekler arasındadır. Alanında uzman doktor ve steril koşullardaki ameliyat ortamında gerçekleştirilmesi gerekir.
İleri seviyede hasar alan ve diz eklemi işleyişinin gerilediği noktalarda cerrahi müdahale seçeneği gözden geçirilir. Diz protezi operasyonu kapsamında, öncelikle yapısal olarak zarar gören kıkırdak ve kemik yapısı düzenlenir. Ortopedik açıdan sağlıklı hale gelen diz eklemi, vücudun temel yapısına uygun olarak tasarlanan diz protezi yerleştirilir.
Diz protezi ameliyatlarında hastanın ihtiyacına göre türlere ayrılır. Total ve kısmi protez olarak isimlendirilmektedir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen fiziki muayene sırasında diz eklemindeki sorunlar tespit edilir. Buna bağlı olarak cerrahi anlamda hangi protez türünün uygulanacağına karar verilir. Diz protezinin ömrü ise kişinin kullanımına göre değişkenlik gösterir. Tahmini 15-20 yıl aralığında aktif olarak kullanılabilir. Kilo takibi ve hareketlerin kontrollü bir şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde diz protezinin dayanıklılığı olumsuz yönde etkilenir.
Nasıl Yapılır?
Operasyon öncesinde kişiye genel sağlık taraması yapılır. Genetik öyküsü, kronik hastalıkları ve devam eden tedavilerin bilgileri alınmalıdır. Genel anestezinin ameliyat sonrasında vücut üzerindeki etkisini önlemek adına oldukça önemlidir. Bu noktada gerekli tetkikler ve tahliller uygulanır. Aynı zamanda diz eklemi sorunlarının detaylı olarak anlaşılması için çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Bu sayede genç yaşta diz protezi operasyonu öncesinde cerrahi açıdan uygun materyal belirlenir.
İşlemlerin bölgesel ya da genel anestezi eşliğinde yapılmasına hastanın sağlık koşullarına göre uzman hekimin görüşü alınarak kararlaştırılır. İlk olarak diz kapağı üzerine atılan kesi aracılığıyla gerekli bölgeye müdahale sağlanır. Sürtünme veya travma nedeniyle kemik ve çevresindeki kıkırdak yapısında oluşan hasarlı doku alınır. Devamında ise kemik dokusuyla kaynaşmaya uygun materyalde ve boyutlarda diz protezi yerleştirilir.
Kimlere Uygulanır?
Hastanın yaşadığı sağlık sorununa göre total veya kısmi diz protezi ameliyatına karar verilir. Total diz protezi genellikle menisküs yaralanması, ön ve arka bağ zedelenmelerinde kullanılır. İç ve dış kısımlardaki diz eklemi yaralanmalarında sıklıkla başvurulan cerrahi müdahale yöntemidir. Ancak bazı kişilerde kemik ve kıkırdak yapısındaki sorun, bölgesel nitelikte olabilir. Kısmi diz protezi, kireçlenmenin bütün eklem yüzeyine yayılmadığı noktalarda yürütülen cerrahi bir uygulamadır.
Kaza ve travma oluşumu sonrasında diz protezi gerekmektedir. Nadir olarak genç yaş grubundaki kişilerde cerrahi olmayan tedavilerin sonuç vermediği noktalarda ameliyat seçeneği değerlendirilir. Çoğunlukla 65 yaş ve üzerindeki diz eklemi rahatsızlıkları olan hastalar hedef alınır.
Genç Yaşta Diz Protezi Operasyonu Sonrası
Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Hasan Hilmi Muratlı, uzun yılların getirdiği tecrübe ve yetkinliğiyle pek çok hastanın gün içerisindeki yaşam koşullarını iyileştirmiştir. Uzmanlık alanlarından biri olan genç yaşta diz protezi, erken dönemde teşhis edilip tedaviye başlanması gerekir. Aynı şekilde ameliyat sonrasında kişinin olabildiğince kısa süre içinde hareket etmesi önemlidir. Destek amaçlı baston veya koltuk değneği kullanılabilir.
Ameliyat ertesinde hastaların, günlük yaşamlarına nasıl devam edecekleri noktasında kafalarında soru işaretleri bulunur. Hastane ortamında ilk birkaç gün uzman hekim tarafından gözetim altında tutulur. Kanama, iltihap oluşumu ve ağrı ortaya çıkma gibi bulguların etkilerini en aza indirilmesi amaçlanır. İhtiyaç duyulduğu noktada ilaç tedavisi, düzenli olarak kullanılmalıdır. Diz protezinin eklem ile uyum sağlaması adına fizik tedavi egzersizleri olumlu yönde etki eder.