Genetik sebepler ve dış etkenlerden kaynaklı olarak kalça eklemi rahatsızlıkları meydana gelmektedir. Ortopedik sağlık açısından riskli bir noktaya ulaşmasının ardından protez cerrahisine başvurulur. Genç yaşta kalça protezi operasyonu ise nadir olarak uygulanır. Genellikle 50 – 60 yaş aralığındaki hasta grubunun tedavisinde kullanılır. Fakat erken dönemde görülen bazı kalça eklemi rahatsızlıklarının tedavi planında yer almaktadır.

Hastalar, ortak belirti olarak aktivite güçlüğü ve kısıtlanması yaşadıklarını ifade ederler. Herhangi bir ilaç veya diğer medikal tedavi yöntemlerle iyileşme sağlanmadığı kaydedilir. Total kalça protezi ameliyatı sayesinde ileri boyutlardaki kireçlenmelerin büyük oranda tedavi edildiği gözlemlenir. Bireylerin günlük faaliyetleri sırasında yaşadıkları zorlukların ortadan kaldırılması hedeflenir.

Kalça Protezi Ne Zaman Gereklidir?

Eklem aşınması ya da kireçlenme adıyla adlandırılan osteoartrit rahatsızlığı çok sayıda kişide görülmektedir. Yaşlanmaya bağlı olarak birtakım etkenler ortaya çıkabilir. Kalça ekleminde oluşan travmaya bağlı olarak protez cerrahisi yöntemlerinden faydalanılır. Romatizmaya bağlı oluşan hastalıklar ve kalça çıkığı tedavilerinde de etkili sonuç vermektedir. Özellikle doğuştan kalça çıkığı görülen hastalarda genç yaşta kalça protezi operasyonuyla iyileşme sağlanabilir.

Genel olarak protez cerrahisine başvurulan rahatsızlıklar şu şekildedir:

Genç Yaşta Kalça Protezi

  • Tümörler
  • Doğumsal kalça çıkığı
  • Romatizmal rahatsızlıklar
  • Enfeksiyon oluşumu
  • Travma sonrası kalça kırıkları
  • Kalça eklemi nekrozları

Hangi durumlarda ameliyat seçeneğine başvurulduğu sıkça sorulan sorular arasındadır. Ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekim tarafından kapsamlı muayene gerçekleştirilir. Hastanın genel sağlık durumu ve şikayetleriyle ilgili bilgi edinilir. Daha sonra ultrason ve benzeri görüntüleme tekniklerine başvurulur. Detaylı olarak muayene edilen kalça ekleminin problemlerine yönelik olarak kişiye özel tedavi planı oluşturulur. Kalça kireçlenmesinin türüne göre kısmi veya total protez operasyonu gerçekleştirilir.

Genç Yaşta Kalça Protezi Olanlar

Erken dönemde kalça eklemi rahatsızlıkları yaşayan bireyler pek çok açıdan olumsuz yönde etkilenir. Avasküler nekrozu, gelişimsel kalça displazisi ve travma gibi durumlar genç yaş grubundaki hastalarda görülebilir. Etkili bir tedavi planı oluşturulmadığı takdirde kalça eklemindeki mevcut hasarda artış gözlemlenir. Bu nedenle erken dönemde teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Böylelikle ortopedik sağlık için gerekli olan koşullar tesis edilir.

Eklem bozuklukları sebebiyle hastanın psikolojik ve sosyal anlamda da hayat kalitesi düşebilir. Hareket kısıtlılığının yol açtığı özgüven kaybı da ruhsal anlamda olumsuz yönde etkiler. Spor etkinlikleri ve çeşitli kazalar sonrasında kalça ekleminin ciddi anlamda hasar aldığı teşhis edilir. Alanında uzman hekimin kontrolünde ilerleyen kalça protezi ameliyatıyla beraber hastanın şikayetleri en az düzeye indirilir.

Genç Yaşta Kalça

Hastalar Ne Kadar Sürede İyileşir?

Protez cerrahisi çerçevesinde kullanılan teknik ve hastanın sağlık durumuna göre iyileşme süresinde değişiklik gözlemlenir. Cinsiyet, yaş ve kilo seviyesi de doğrudan etki eden unsurlardandır. Ameliyat ertesinde hastaların ne zaman hareket edecekleri ise merak edilmektedir. İlk dönemlerde eklem yapınızı destekleyecek baston ve yürüteç gibi cihazlar kullanılabilir. Kişilerin bağımsız olarak hareket etmeleri doğrultusunda motive edilmelidir.

Hastaların gün boyu sürdürdükleri aktivite seviyesine bağlı olarak kalça protezinin dayanıklılığından bahsedilebilir. Total kalça protezi operasyonundan yüksek düzeyde verim almak oldukça önemlidir. Bu nedenle iyileşme sürecinde tedavinin etki etmesi için düzenli muayene olunması gerekir. Operasyon sonrasında eklem sağlığını korumak adına kilo takibi yapılmalıdır. Alanında uzman hekimler tarafından kişiye özel beslenme planı oluşturulur.

İyileşme dönemi içerisinde kullanılan protezin uyum sağlaması adına fizik tedavi uzmanlığından faydalanılabilir. Böylelikle kalça eklemi çevresinde bulunan yumuşak dokularla bağ kurması hedeflenir. Ameliyat sonrasındaki süreçte merdiven kullanma, yürüyüş ve eklem hareketi gerektiren diğer aktiviteleri gerçekleştirilmektedir. Genç yaşta kalça protezi ameliyatı süreciyle ilgili ayrıntılı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.