Çevresel etkenler ve kalıtsal faktörlerden ötürü kalça eklemi hasar görebilmektedir. Bu nedenle hastaların gün içerisinde gerçekleştirdikleri aktivitelerin kalitesinde düşüş gözlemlenir. Kalça protezi ameliyatı ile birlikte şiddetli ağrı ve diğer olumsuz belirtiler en az düzeye indirilir. Cerrahi müdahale yöntemleri arasında uzun yıllardır uygulanan bir yöntemdir. Yeni nesil ve modern yöntemler ile beraber hastalar üzerinde olumlu yönde etki etmektedir.

Kalça eklemi, hareketli yapısı itibariyle vücudumuzun temel hareketlerini sürdürme noktasında görev alır. Yürüme, oturma ve benzeri günlük aktiviteleri kolaylaştırma özelliğine sahiptir. Uyluk kemiği başı ve yuva olarak iki temel yapıdan oluşur. Femur başı sayesinde kıkırdak ve kemik sistemleriyle gerekli bağlantı kurulmaktadır. Protez cerrahisinin yarattığı olanaklarla kalça eklemi üzerindeki problemlerden ortadan kaldırılır.

Protez Cerrahisi Nedir?

Kalça ve diz eklemlerindeki rahatsızlıklara yönelik olarak uygulanan cerrahi müdahale yöntemidir. Uygulama sürecinde ortopedi ve travmatoloji uzmanlığından faydalanılır. Ameliyat öncesinde kişilerin genel sağlık durumunu anlamak adına belirli tetkikler gerçekleştirilir. Vücudunun herhangi bir bölgesinde iltihap bulgusuna dair inceleme yapılır. Boğaz, idrar yolu ve diş etleri üzerinde görülebilir. Kan tahlilleri ve diğer sonuçlar anestezi uzmanı ile değerlendirmeye alınır.

Kalça Protezi Ameliyatı

Alkol ve sigara kullanımı en az düzeye indirilmelidir. Diyabet, tansiyon ve kalp damar hastalıkları olan kişilerin, ameliyat öncesinde düzenli bir şekilde takip edilir.

Sedasyon veya genel anestezi altında kalça protezi operasyonu sürdürülür. Hastanın sağlık koşullarına bağlı olarak anestezi uzmanı tarafından uygun yöntem belirlenir. Temel prensipte hasar alan yapının onarılıp protezin yerleştirilmesi amaçlanır.

Yuva ve top kısmı olarak iki temel kısımdan meydana gelir. Kireçlenme ve yaşa bağlı olarak eklem yapısı zarar görmektedir. Aynı zamanda genç yetişkinler arasında da gelişimsel etkenlere bağlı olarak kalça protezi ameliyatı uygulanır. Uzman hekimler tarafından gerekli teşhis sürecinin ardından cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Problemli yapıların kalça ekleminden temizlenmesinin ardından kişiye özel tasarlanan protez yerleştirilir.

Hangi Rahatsızlıklarda Uygulanır?

Çoğunlukla 50 yaş ve üzerindeki bireylerin eklem problemlerinde protez cerrahisiyle müdahale edilir. Kıkırdağı hedef alan bir hastalık olan artrit sebebiyle kalça protezi operasyonuna başvurulur. Osteoartrit, romatoid ve travmatik artrit olmak üzere üç farklı türü bulunur. Eklemlerde görülen enfeksiyon olarak bilinen romatoid artrit sonucunda cerrahi müdahaleye başvurulur. Yaşlılığa bağlı kireçlenme ve ani darbe alımı sonrasında kalça protezi operasyonu uygulanır. Tedavinin alanında uzman doktorlar tarafından yürütülmesi oldukça etkilidir.

Orta yaş grubundaki hastalarda kalça kireçlenmesi sonucunda ciddi boyutlara ulaşan bulgular görülebilir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı çerçevesinde kişiye özel tedavi planı oluşturulur. Devamında ise radyolojik yöntemler aracılığıyla gerekli tetkikler yürütülür. Erken dönemde teşhis edilmesi son derece önemlidir. Aksi takdirde belirtilerin şiddetinde artış gözlemlenir. Diz ve kalça protezi cerrahisi alanlarında uzman hekimlerin kontrolünde ilerleyen kalça protezi ameliyatı sayesinde şikayetler en aza indirilir.

Kalça çıkığı, gelişimsel kalça displazisi gibi anne karnında meydana gelen hastalıkların tedavisinde de protez cerrahisine başvurulur. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte gelişimsel etkenler sonucunda oluşmaktadır. Medikal tedavi yöntemlerinin sonuç vermediği noktada kalça proteziyle gerekli tedavi gerçekleştirilir. Erken dönemde teşhis edilmesi belirtilerin önlenmesi adına oldukça önemlidir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Süreç 

Cerrahi müdahale kapsamındaki işlemler, anestezi altında gerçekleştirilir. Hastanın anestezi sonrası sağlık durumuna yönelik veriler toplanır. Nabzı ve tansiyon değerlerine bakılır. Protez yerleştirilen kalça ekleminde herhangi bir ağrı olup olmadığı kontrol edilir. Buna bağlı olarak ilaç tedavisine başlanabilir. Özellikle kanama veya enfeksiyon durumuna yönelik düzenli olarak doktor muayenesi yapılmalıdır.

Kalça Protezi Ne Zaman Gereklidir

Günlük aktivitelerinize kısa süre içerisinde dönülmesi hedeflenir. Bu anlamda fizyoterapi uzmanlığından faydalanılır. Hastanın kalça eklemi rahatsızlığı ve uygulanan ameliyata göre belirli bir tedavi planı oluşturulur. İhtiyaç görülmesi halinde yürüteç, koltuk değneği gibi cihazlardan yardım alınabilir. Ev içerisinde kullanılan sandalye ve koltuk gibi cihazların boyları eklem sağlığına göre düzenlenir.

Operasyon sonrası hastaların olumsuz yöndeki belirtilerinde yüksek oranda iyileşme gözlemlenir. Şiddetli ağrı, hareket kısıtlılığı ve yürüme bozukluğu gibi bulgular protez cerrahisi yöntemleriyle ortadan kaldırılır. Prof. Dr. Hasan Hilmi Muratlı uzmanlığı ve deneyimi sayesinde pek çok kişinin eklem sağlığında büyük oranda iyileşme kaydedilir. Kalça protezi ameliyatı ve iyileşme süreciyle ilgili sorularınız için ekibimizle iletişim kurabilirsiniz.