Eklem rahatsızlıkları, hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Merdiven kullanma ve yürüyüş gibi aktiviteler sırasında kendini belli etmektedir. Genellikle kalça protezi ne kadar sürede iyileşir ve sosyal hayata dönüş süreciyle alakalı sorular sorulur. Hastanın güncel sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Aynı zamanda operasyon sonrasında kalça ekleminin iyileşme hızı da belirleyicidir.

Yaşlılığa bağlı olarak vücudumuzun belirli bölgelerinde gerileme görülür. İskelet ve eklem yapıları da bunlardan bazılarıdır. Özellikle kalça kireçlenmesi sonucunda zaman içerisinde kendi işlevini yitirmektedir. İkinci olarak travma ve yaralanmalar da eklem bozukluklarına yol açabilir. Bazı hastalıkların yan etkilerine bağlı olarak eklem bozuklukları ortaya çıkar. Tedavi aşamasında ise protez cerrahisi yöntemlerine başvurulur.

Kalça Protezi Ameliyatı

Belirtiler Nelerdir?

Genellikle kalça eklemi bozukluğu yaşayan kişilerin yaşadığı şikayetler benzerlik gösterir. Topallama, aktivite güçlüğü ve kronik hale gelen ağrı olarak özetlenebilir. Hastalığın başlangıç evrelerinde belirtiler, yalnızca hareket halindeyken görülür. Ancak ilerleyen dönemlerde dinlenme esnasında da kendini belli eder. Söz konusu bulgular, günlük eylemlerin işleyişinde engel teşkil ettiği noktada cerrahi müdahale seçeneğine başvurulur.

Ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen kapsamlı muayene oldukça önemlidir. Aynı zamanda kalça eklemindeki hasarlı yapıyı detaylı olarak tanımlamak adına bazı testler uygulanır. Radyolojik sistemleri kullanılarak eklem yapısı görüntülenir. Böylelikle hangi boyutlarda kalça protezi kullanılması gerektiğine karar veriliir.

Nasıl Uygulanır?

İlaç tedavisi veya fizik tedavi tekniklerinden olumlu yönde sonuç alamayan kişilerde kalça protezi ameliyatı uygulanır. 50 yaş ve üzerindeki bireylerde kalça kireçlenmesi oluşumu nedeniyle uygulanabilir. Travma oluşumu ve gelişimsel etkenler sonucunda da kalça eklemi hasar alabilir. Protez cerrahisinin tanıdığı gelişmiş tekniklerle beraber yüksek oranda iyileşme hedeflenir.

İlk etapta kapsamlı bir hazırlık süreci bulunur. Hastanın sağlık durumunu analiz etmek amacıyla muayene edilir. Tetkikler sonucunda vücutta iltihap belirtilerine rastlamadığı takdirde anestezi için hazırlığa geçilir. Protezin konumlandırılması sürecindeki işlemler anestezi altında gerçekleştirilir. Kalça eklemi, hasarlı yapılardan arındırılır. İşlemlerden dolayı kas ve yumuşak dokularda oluşabilecek tahribatın önüne geçilir. Son olarak mevcut bölgeye uygun olarak kalça protezi yerleştirilir.

Kalça Protezi Ne Kadar Sürede İyileşir?

Ameliyat sonrasında anestezinin hasta üzerindeki etkileri değişkenlik gösterir. Kişinin yaşı ve genel sağlık durumuna bağlı olarak farklılaşır. Hastaların merak ettiği bir diğer konu ise kalça protezinin vücut ile uyum sağlama sürecidir. Operasyon ertesinde hastanın günlük hayata dönüşü nasıl olacağı merak edilir. Alanında uzman hekimler tarafından hangi hareketlerin sakıncalı hareketlerle ilgili bilgilendirme yapılır.

Kalça Protezi Ne Kadar Sürede

Operasyon bölgesinde enfeksiyon ve kan pıhtısı oluşumu iyileşme sürecini olumsuz yönde etkiler. Yetkin ve deneyimli uzman hekim gözetiminde ilerlemesi bu anlamda önemlidir. Aynı zamanda kişinin hareket etmesi ve yürümesi noktasında motive edilmelidir. Kan dolaşımı ve ortopedik sağlığı açısından avantaj sağlamaktadır. Doktorunuzun gerek görmesi halinde size uygun fizyoterapi egzersizleri planlanır. Böylelikle kalça protezi, istenildiği gibi kullanılır.

Protez cerrahisi teknikleriyle tedavi olan hastaların kısa süre içerisinde kendi rutinlerine geri döndükleri gözlemlenir. Özellikle cerrahi imkanların hızlı gelişimiyle beraber eklem rahatsızlıklarında büyük oranda iyileşme kaydedilir. Sizler de kalça protezi ne kadar sürede iyileşir ve ne yapılması gerekir gibi konuları merak ediyorsanız ekibimize ulaşabilirsiniz.