Vücut içerisinde bulunan en geniş eklem alanına sahip bölgedir. Gün boyunca yapılan hareketler sırasında aktif olarak kullanılır. Pek çok hasta tarafından kalça sorunları nasıl önlenir ve tedavi yolları sıklıkla sorulmaktadır. Kireçlenme, yaşlılığa bağlı ve enfeksiyon oluşumu gibi etkenler sonucunda kalça eklemi rahatsızlıkları oluşur.
Günlük yaşantı içerisinde şiddetli kalça ağrısı yaşayan pek çok kişi bulunur. Önleme yolları bakımından hastanın kilo seviyesinin takibi oldukça önemlidir. Kemik ve eklemlere yük oluşturmaması adına kalça sorunlarını önleyici niteliktedir.
Aynı zamanda genetik faktörler de bütün hastalıklarda olduğu gibi kalça eklemi sorunlarının nedenleri arasındadır. Ailede bulunan romatizmaya bağlı eklem rahatsızlıkları ve doğuştan görülen kalça çıkığı, ilerleyen dönemlerde insanlar için risk faktörü olabilir.
Kalça Eklemi Sorunları Nelerdir?
Kalça ekleminin aşınma, sürtünme yaşanmasını önleyen kıkırdak yapısı bulunmaktadır. Yaşlılık, genetik faktörler ve travmatik olaylara bağlı olarak kalça sorunları ortaya çıkar. Artrit, kalça kırıkları, kas ve tendon rahatsızlıkları ortopedi ve travmatoloji uzmanlığında tedavi edilir. İleri seviyelerde teşhis edilen durumlarda kalça protezi operasyonu gerçekleştirilebilir.
Damar ve sinir sorunlarından kaynaklı kalça ağrıları yaşanabilir. İltihap oluşumu ve doğuma bağlı çeşitli ortopedik rahatsızlıklar görülebilir. Gelişimsel kalça displazisi gibi bebeklik çağında görülen ve teşhis edilmediği takdirde ciddi etkileri olan bir hastalıktır. Özellikle ebeveynler tarafından bebeklerdeki kalça sorunları nasıl önlenir sorusu sorulmaktadır.
Yetişkinlik döneminde insanların geçirdiği kazalar sonrasında kalça ekleminde biçimsel bozulmalar yaşanır. Ek olarak kalıtsal sebeplerden dolayı eklem ve kaslarda romatizmal belirtiler oluşabilir. Bu nedenle akşam saatlerinde yoğunlaşan kalça ağrıları söz konusudur.
Kalça Sorunları Nasıl Teşhis Edilir?
Kişinin yaşadığı belirtiler ve şikayetleri yardımıyla kalça sorunları oldukça kısa sürede teşhis edilir. İlk olarak kalça eklemi ve diz arasında görülen ağrılardan bahsedilebilir. Günlük eylemler sonrasında kısa süre içerisinde yorgun ya da halsiz hissedildiği bildirilir.
Sebebi anlaşılmayan ve sürekli olarak devam eden kalça eklemi ağrılarında ortopedi uzmanına başvurulmalıdır. Fiziksel muayenenin ardından radyolojik görüntüleme tetkikleri ve kan değerlerine bakılır. Bilgisayarlı tomografi, kemik ölçümü ve manyetik görüntüleme teşhis aşamasında başvurulan yöntemlerdendir. Son olarak kalça bölgesi dokusunda sebebi anlaşılmayan sertlik, hastaların yaşadığı belirtiler arasındadır.
Kalça Sorunları ve Tedavi Yöntemleri
İlaç tedavisi ve beraberinde uygulana fizik tedavi egzersizleri olumlu yönde etkisi olmaktadır. Bazı hastalarda kalça ağrılarının en az düzeye indiği gözlemlenir. Hastalar tarafından ‘Kalça Sorunları Nasıl Önlenir?’ sorusu merak edilen konulardan biridir.
Uzmanlar tarafından efor gerektiren aktivitelerden uzak durulması önerilir. Evde dinlenme, kalça eklemi rahatsızlıkları olan kişiler için olumlu yönde etki eder. Eklemlerin taşıdığı ağırlığı paylaşmak için yürüteç veya koltuk değneği kullanılmaktadır. Olası ortopedik hastalıkları önleyerek kişinin yaşam kalitesini arttırır.
Aynı zamanda kişinin yaşam koşullarını da iyileştirmesi önerilir. Kilo miktarının kontrol altında tutulması kemik ve eklem sağlığı açısından önemlidir. Cerrahi olmayan yöntemlerin iyileşme sağlamadığı durumlarda kalça protezi ameliyatı uygulanabilir.