Kalça eklemi, insan vücudunun işlevsel anlamda hayati fonksiyonlarını yerine getirme görevi üstlenir. Kaygan ve kırılgan özelliğe sahip olan kıkırdak dokuları, kalça eklemi yapısını oluşturur. Genetik ve dışarıdan maruz kalınan etkenlere göre alçıdan proteze kalça sorunları bulunmaktadır.

Kireçlenme, kalça kırılması ve romatizma oluşumu gibi nedenlerden dolayı kalça sorunları yaşanır. Kas ve tendonların hasara uğraması sonucunda kalça eklemi olumsuz yönde etkilenmektedir. Ek olarak kalça bölgesindeki dokuların iltihap oluşumuna açık olması sebebiyle çeşitli rahatsızlıklar yaşanabilir. Ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekimler tarafından öncelikle hastanın şikayetleri doğrultusunda ilk muayene gerçekleştirilir. Hastanın güncel sağlık durumuna bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleriyle iyileşme sağlanır.

Alçıdan Proteze Kalça Sorunları Nelerdir?

Alçıdan proteze kalça sorunlarıKalça çıkığı için alçı tedavisi erken dönemde teşhis edilen bebeklerde uygulanır. Femur başının leğen kemiğinden çıkması haline denir. Bazı hastalarda ise travma nedeniyle kalça ekleminin işleyişini kaybetmesi gibi sorunlara rastlanır. Kişilerin şiddetli ağrılar yaşadıkları ve ileri seviyelerde izlendiğinde sinir sistemi dokusu olumsuz yönde etkilenir.

Anne karnında gelişimsel sebeplere bağlı olarak da doğuştan kalça çıkığı görülmektedir. Bazı bebeklerde gebelik sürecinde oluşan bir hastalıktır. Alçıdan proteze kalça sorunları içerisinde sıklıkla karşılaşılan kalça çıkığı, erken dönemde teşhis edilmesi halinde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilir.

Doğum sonrasındaki belirli alışkanlıklara bağlı ortaya çıkan kalça çıkığı türleri mevcuttur. Örnek olarak ebeveynlerin kundaklama ve sıkı giysiler giydirme alışkanlıklarının etkisiyle doğuştan kalça çıkığı teşhis edilir. Aynı zamanda bebeğin kilolu olması da risk etkenleri arasındadır.

Kalça protezi uygulaması, çoğunlukla yaşlılık dönemi içerisindeki hastalarda kullanılır. Yıllar içerisinde kalça eklemi aşınması ve kireçlenmesi nedeniyle hasara uğrar. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleriyle iyileşme görülmediği durumlarda uygulanır. Kalça ekleminde ileri derecede bozukluklar görüldüğü durumlarda başvurulmaktadır. Her hastaya özel olarak tasarlanan kalça protezi, hastada bazı belirtiler gözlemlendiği zaman uygulanması önerilir;

  • Uzanma ya da oturma durumundayken kalça ekleminde ağrı olması
  • Kalça ağrısı, hastanın günlük hayatının kalitesini olumsuz yönde etkilemesi
  • İlaç tedavisinin etki etmemesi
  • Kalça eklemi hareketi gerektiren durumların işlevsel sorunlar nedeniyle yerine getirilmemesi

Kalça Sorunları Neden Oluşur?

Sağ kalçaya bıçak saplanması gibi ağrı yaşayan pek çok hasta, ortopedi ve travmatoloji kliniklerine başvurmaktadır. Kalça eklemi, insan hayatında kritik bir yere sahiptir. Özellikle gün içerisinde oturma, yürüyüş ve merdiven kullanma gibi eylemlerde aktif olarak kullanılır. Alçıdan proteze kalça sorunları ve nedenleri arasında belli başlı faktörler yer almaktadır. Bazıları yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak bazı nedenler ise kalıtsal özelliklere göre dayalı olarak oluşur.

Kireçlenme, kalça sorunları arasında pek çok hastada görülen bir durumdur. Gelişimsel olarak kişideki bazı ortopedik bozukluklardan dolayı eklemlerde kireçlenmeye rastlanabilir. Aynı zamanda romatizmaya bağlı oluşan hastalıkların neden olduğu bilinir. Son olarak önceden yaşanan travma ve kalça eklemi kırıkları da risk faktörleri arasındadır.

Romatizmal hastalıklar, şiddetli kalça ağrılarına neden olduğu gibi iltihaplı çeşitleri de bulunmaktadır. Dış etkenlerin yanı sıra aile bireylerinde romatizmal hastalıkların varlığı gibi genetik etkenlerden de bahsedilir. Artrit adıyla da bilinen bu tür ortopedik rahatsızlıkların belirtileri, hastadan hastaya değişiklik gösterir.

Kalça ekleminde kırılma, yaşlılığa bağlı etkenlerle beraber artış göstermektedir. Zaman içerisinde kemikte bulunan kıkırdağın güç kaybına uğradığı bilinir. Bu nedenle kalça kırıkları daha sıklıkla meydana gelmektedir. Tedavi yöntemi, kişinin sağlık durumuna göre değişmektedir. Alçıdan proteze kalça sorunları içerisinde ortopedi uzmanının belirlediği tedavi planı uygulanması etkili olur.

Kalça çıkığına sebep olan faktörler arasında ise hormonal değişimler ve yeni doğan bebeğin kilo miktarı sayılabilir. Doğum sırasında bebeğin makat pozisyonunda durması nedeniyle sezaryen doğumdan kaynaklanabilir. Kas ve tendon hasarı, kişinin eklem sağlığını tehlikeye atabilecek durumlar neticesinde oluşmaktadır. Travma ve benzeri kalça bölgesinin sert darbe alması da sebep olmaktadır. Hastaların şiddetli ağrılar yaşaması başta olmak üzere çeşitli belirtileri bulunur.

Damar ve sinir sisteminin hasara uğraması da kalça ağrılarına neden olur. Kalça eklemi çevresinde bulunan damar ve sinir dokuları sıkışmaktadır. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından yapılan kapsamlı muayene sonucunda teşhis edilir. Kalça sıkışması ise genç yaştaki hastalarda karşılaşılan bir hastalıktır. Kalça ekleminin bir parçası olan femur başının gelişimsel etkenler sebebiyle uyum sorunu yaşaması olarak tanımlanır. Ciddi anlamda kalça ağrılarına neden olduğu bilinir.

Kalça eklemi ve çevresindeki dokular, iltihap oluşumuna oldukça yatkındır. Belirli cerrahi müdahaleler sonrasında veya hastanın güncel sağlık durumuna bağlı olarak kalça eklemi enfeksiyonu görülebilir. Kalça sorunlarının nedenleri arasında sonuncu olarak vücutta meydana gelen diğer hastalıklar sebep olabilir. Böbrek ve leğen kemiği etrafında bulunan diğer organların ağrıları, kalça eklemine yansıyabilir. Kemik üzerinde kalça ağrıları, ileri seviye kanser türlerinde karşılaşılabilmektedir.

Alçıdan Proteze Kalça Sorunları ve Tedavi Yöntemleri

Alçıdan Proteze Kalça SorunlarıGünümüzde alçıdan proteze kalça sorunları, çok sayıda kişinin merak ettiği ortopedik hastalıklar arasındadır. Hastanın ilk olarak fiziki muayenesi, ortopedi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Ardından ultrason ve röntgen gibi görüntüleme cihazlarıyla detaylı bir tetkik süreci bulunur. Uzman hekim görüşü ve hastanın gösterdiği belirtiler doğrultusunda tedavi planı oluşturulur.

Kalça ekleminde bulunan enfeksiyonu ve ağrıları en aza indirmek amacıyla ilaç tedavisine başvurulur. Eklem içerisine yapılan enjeksiyon uygulamaları, kalça kireçlenmesi başta olmak üzere çeşitli ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ozon, kök hücre, kortizon içeren enjeksiyonlarla zarar gören dokunun iyileşmesini sağlar. Aynı zamanda kalça eklemi aşınmasının yarattığı ağrıyı hafifletir.

Tedavi aşamalarından bir diğeri ise hastanın yaşam koşullarından değişikliklere gitmesidir. Egzersiz ve kilo vermenin eklem ve kas sağlığı açısından yararlı olduğu bilinmektedir. Bu sayede gün içerisindeki hareket kısıtlaması da ortadan kaldırılmış olur.

Alanında uzman hekimler tarafından hastaya özel olarak fizik tedavi planı oluşturulur. Belirli zaman aralıklarında uygulanarak kas ve eklemlerin güçlenmesi amaçlanır. Başlangıç ve orta seviyedeyken teşhis edilen kalça eklemi bozukluklarının yarattığı sorunları en aza indirir. Cerrahi müdahalelere gerek kalmadan iyileşme elde edilir.

Tedavi sonrasında hastanın günlük aktivitelerine devam etmesi oldukça önemlidir. Bu sayede eklemlerin güç kaybının ve hareket kısıtlılığının önüne geçilir. Baston ve yürüteç gibi cihazlardan destek alınması önerilir. Kalça sorunlarının iyileşme süreci açısından olumlu yönde etki ettiği bilinir.

Alçı tedavisiyle ilk altı aylık dönemde teşhis edilen kalça çıkığı rahatsızlıkları tedavi edilir. Kalça çıkığı bulunan tarafa cerrahi müdahale yöntemleri çerçevesinde sabitleme işlemi gerçekleştirilir. Ortalama kaç ay hasta üzerinde kalacağı ise değişkenlik gösterir. Ancak gelişimsel süreçler kapsamında ilerleme kaydeden bazı bebeklerde ameliyat olmadan iyileşme görülmemektedir.

Kalça protezi ameliyatı, eklem tedavi yöntemleri arasında çok sık kullanılmaktadır. Alçıdan proteze kalça sorunları ve iyileşme sürecinde etkili olduğu bilinen bir tekniktir. Genel anestezi altında gerçekleşen kalça protezi operasyonu sırasında açık cerrahi teknik uygulanır.

Ameliyat sonrasında hastanın zamanla yürümesi önemlidir. Böylelikle protez ile kalça ekleminin dokuların kaynaması için önemlidir. Ek olarak pıhtı oluşumu riski doğuran hareket kısıtlamasının önüne geçer. Bu sayede kalça protezi ameliyatının etkileri, hastanın hayatını olumlu yönde değiştirmektedir.

Alçıdan Proteze Kalça Sorunları Nasıl Önlenir?

Ortopedik rahatsızlıklar, bütünsel anlamda insan sağlığını tehdit eder. Bebeklik çağında teşhis edilmediği takdirde erişkinlik yıllarında gelişimsel yönlerden daha ciddi sorunlara neden olur. Alanında uzman doktorlar tarafından belirtilen birtakım koruyucu önlemler mevcuttur.

Eklem sağlığını korumak adına kişinin beslenme düzenine özen göstermesi gerekir. Kemik ve eklemlerin taşıdığı yük açısından hastanın kilo seviyesine dikkat edilmelidir. Bu nedenle egzersiz ve düzenli hareket etmek, ortopedik hastalıkları önleyici nitelik taşımaktadır.

Alçıdan proteze kalça sorunları, kişide yıllar içerisinde artış gösterir. Teşhis edilmediği takdirde daha ciddi boyutlara ulaşır ve tedavi imkanı zorlaştığı bilinmektedir. Eklem ve kemik sağlığı ile ilgili ayrıntılı ve doğru bilgi için ortopedi alanında uzman hekime danışılmalıdır.

 

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ UZMANI
prof. dr. hasan hilmi muratlı

Yorumunu ekle