Farklı birçok nedenden dolayı omuzdaki kas ve keseciklerde ödem oluşur, kalınlaşır veya zamanla omuzdaki kemik dokusunun kireçlenmesine bağlı olarak boşluk alanı daralır. Omuz hastalıkları, omuz hareketi sırasında omuz hareketini sağlayan kasların serbest bir şekilde hareket edemeyecek duruma gelmesi ve bunun sonucunda omuz ağrısı oluşması durumu olarak ifade edilebilir.

omuz hastalıkları

Omuz Ağrısı Neden Olur?

Omuz ağrısı genellikle kemikleri çevreleyen ve hareket etmelerine izin veren yumuşak dokuların zarar görmesinden kaynaklanır. Sık görülen eklem ağrılarından biri olan omuz ağrısı farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında yaşlılarda herhangi bir travma veya doku aşınması ve yıpranması sonucu oluşan kas yırtılması, iki kemiğin birleşmesi sonucu oluşan sıkışma sendromu, omuz ekleminin kireçlenmesi gibi nedenler sayılabilir.

Omuz Hastalıkları Nelerdir?

  1. Omuz Kireçlenmesi
  2. Omuz Çıkığı
  3. Kalsifik Tendinit
  4. Omuz Sıkışması Sendromu
  5. Üst Kol Kırıkları
  6. Akromioklavikuler Eklem Artrozu
  7. Donuk Omuz
  8. Rotater Manşet Yırtıkları, omuz hastalıkları olarak sıralanabilir.

omuz hastalıkları

Dejeneratif Omuz Hastalıkları

Tekrarlayan omuz çıkıklarında olduğu gibi omuz çevresindeki kas ve tendonların yırtılması da sıklıkla artroskopik olarak tedavi edilen omuz problemlerinden biridir. Omuz sıkışma sendromu olarak adlandırılan sorunun bu tendon yırtıklarının oluşumuna yol açması travmadan daha olasıdır ve nispeten ileri yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülür. Omuz sıkışma sendromu olan kişilerde, omuz eklemindeki bazı kaslar ve tendonlar aşınarak omuz ekleminin ağrı ve stabilitesinin zamanla kötüleşmesine ve eklem dejenerasyonuna neden olur. Omuz artroskopisi genellikle fizik tedavi ile durumu kontrol altına alınamayan hastalarda kullanılır.

Omuz artroskopisi ile omuz sıkışma sendromuna neden olan sorun ortadan kalkarken, eşlik eden tendon yırtıkları onarılır. Bu amaçla yapılan artroskopik cerrahi, eklemdeki sorunlu bölgeye 3 bazen de 4 küçük delikten girilerek yapılan müdahale sayesinde genellikle daha az cerrahi ağrıya neden olur ve açık cerrahiye göre daha hızlı iyileşme sağlar. Çoğu omuz artroskopisi girişiminden sonra 7-10 gün sonra prosedürel fizyoterapiye başlanır ve iyi bir fizyoterapi uygulaması ile hastaların ağrı şikayetleri 3 ila 4 ay içinde önemli ölçüde düzelir.

Yorumunu ekle