Nöral tüp hasarları sebebiyle anne karnındayken bebekte birtakım bozukluklar oluşur. Ortopedik ve beyin gelişimi açısından hastalığın olumsuz etkileri bulunmaktadır. Spina bifida nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Kalıtsal ve çevresel faktörlerin, hastalık üzerinde etkili olduğu tahmin edilir.

Gebeliğe bağlı olarak vücut sıcaklığında artış görülür. Bağlantılı olarak anne karnındaki bebekte spina bifida oluşma ihtimali de yükselmektedir. Hamilelik süresince düzenli olarak vitamin ve takviye ürünler kullanılmalıdır. Bebeğin gelişimi için son derece önemlidir. Aynı zamanda bebekte oluşabilecek kronik hastalıkların önüne geçilir. Folik asit kullanımıyla beraber belirli ölçülerde engellenebilir.

Spina Bifida Belirtileri

His kaybı, hareket sınırlaması ve daha pek çok belirtisi mevcuttur. Spina bifida rahatsızlığının görülme şiddeti ve boyutuna göre belirtiler değişmektedir. Omurga üzerinde hangi bölgede açıklık veya kese oluşumuna bağlı olarak farklılaşır. Spina bifida nedenleri arasında omurilik yapısının cilt ve kas yüzeyindeki hasarlardan bahsedilir. Sırt yüzeyindeki açıklık, omurganın üst kısımlarına doğru çıktıkça belirtilerin şiddeti artar. Özellikle günlük hayatta hastalık sebebiyle çeşitli zorluklar yaşanabilir.

spina bifida nedir

Aperta ve occulta olmak üzere spina bifida hastalığı, iki ayrı biçimde oluşmaktadır. Açık bir şekilde meydana gelen türlerinde bazı belirtiler görülür. Cilt yüzeyinde kabarıklık ve şişkinlikten bahsedilir. Oluşan kese içerisindeki sinir hücreleri çıplak gözle görülebilmektedir.

Omurilik hasarı alan bölgede, bebeğin yaşına göre fazla miktarda bir tüylenme söz konusudur. Omurga üzerinde küçük ölçekte bir delik görülebilir.  Ortopedi uzmanı tarafından görüntüleme teknikleri kullanılarak muayene edilmelidir. Son olarak kişilerin sırt yüzeyinde, bölgesel olarak yağlanma bulgularına rastlanabilir.

Occulta olarak adlandırılan spina bifida türlerinde ise direkt bakıldığından anlaşılmamaktadır. Hastanın vücudunda fonksiyonel anlamda birtakım bozukluklar görülür. Bağırsak sorunları ve idrar yollarında kontrol kaybı yaşanabilir. Bebeklerde gelişimsel olarak ilerleme devam etmektedir. Zaman içerisinde omurga yapısında eğrilme görülür. Spina bifida nedenleri dolayısıyla normalden hızlı ilerlediği için kamburluk ya da eğilme oluşur.

Spina Bifida Türleri

Gebeliğin erken dönemlerinde teşhis edilebilmektedir. Alanında uzman hekim tarafından düzenli olarak yapılan ultrason muayenesi sonucunda görülür. Spina bifida hastalığı, bu anlamda iki farklı biçimde ortaya çıkabilir. Bazı türlerinde omurga açıklığı dışarıdan bakıldığında anlaşılabilir.  Fakat kapalı formu olarak bilinen spina bifida türlerinin teşhis bakımından zordur.

Omurga rahatsızlıkları içerisinde spina bifida aperta, hastalığın açık formda izlenmesidir. Meningosel ve miyelomeningosel adı verilen dereceleri bulunur. Omurilik etrafındaki zarların normal seyrinin dışında geliştiği türe, meningosel adı verilir. Kişinin omurga bölgesindeki hasar sonucunda zar oluşur. Ancak sinir dokusu barındırmadığı için herhangi bir olumsuz etkisi görülmez.

Hastaların yaşadığı belirtiler açısından miyelomeningosel, en riskli çeşidi olarak bilinir. Kişinin sırtından dışarı taşan ve sıvı dolu bir kese görülür. Benzer türlerinden farklı olarak kese içerisinde iltihap oluşumu ihtimali yüksektir. Omurilik yapısının orta ve alt kısmındaki açıklıktan kese oluşur. Çevresel etkenlere doğrudan maruz kalması nedeniyle cerrahi müdahaleyle tedavi edilmelidir.

Spina bifida nedenleri bakımından teşhis edilmesi en zor çeşitlerdendir. Spina bifida occulta, hastalar arasında sıklıkla karşılaşılır. Vücudun ortopedik sağlığını olumsuz yönde etkileyecek ciddi bir sorun yaratmamaktadır. Bu nedenle uzman hekimler tarafından yapılan tetkiklerle beraber anlaşılır. Aşırı tüylenme ve çukurlaşma gibi bulgular görülebilir. Röntgen çekimi gibi görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilir.

Spina Bifida Nedenleri

Spina Bifida Tedavi Yöntemleri

Spina bifida anne karnında veya doğum sonrasında teşhis edilmektedir. Gelişimsel evreleri devam eden hastaların tedavi aşamaları dikkatli bir şekilde yürütülmelidir. Hastalığın türü ve belirtilerin şiddetine göre tedavi yöntemleri değişiklik gösterir. Genellikle cerrahi tekniklerden faydalanılır. Tedavi sürecinde, açıkta olan omurilik ve sinir sisteminin kapatılması amaçlanır.

Ek olarak hastanın yaşadığı belirtilerin etkileri en az seviyeye indirilir. Ortopedi, beyin ve sinir cerrahisi ve fizik tedavi gibi uzmanlıkların işbirliğiyle tedavi süreci ilerlemelidir. Özellikle bacak kaslarının gücü ve kontrolü sağlaması adına fizik tedavi egzersizlerinin büyük rol oynadığı bilinir. Uzman hekimlerin gözetiminde çocukların hayatları süresince devam eden tedavi planı bulunur.

Çok sayıda hasta tarafından spina bifida nedenleri merak edilen bir konudur.  Anne adayının gün içerisindeki çeşitli alışkanlıkları sebep olabilir. Ek olarak diyabet ve aşırı kilo alımına dayalı ortaya çıkan unsurlar da etkilidir. Mevcut hastalıklarının tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar da söz konusudur. Bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilediği bilinir.