Bebeğin omurga sağlığında doğumsal nedenlerden dolayı oluşan bir hastalıktır. Beyin ve sinir sistemine verdiği hasarların etkisiyle farklı çeşitlerde görülebilir. Spina bifida occulta, hastalığın en hafif düzeyde seyrettiği tipidir. Herhangi bir kese oluşumu görülmez. Ancak omurilik üzerinde küçük ölçekte bir açılmadan bahsedilebilir. Omurilik üzerindeki tutulumun boyutuna bağlı olarak tedavi planı oluşturulur.
Nöral tüp yapısının kapanmaması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bebeklik döneminde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Genel anlamda spina bifida teşhisi olan bebeklerde, bağırsak ve idrar yolu fonksiyonlarında zorluklarla karşılaşılır. Vücudun çeşitli bölgelerinde güç ve işlev kaybına neden olabilir. Bu durum, açıklığın omurganın neresinde olduğuna göre değişmektedir.
Spina Bifida Occulta Belirtileri
Spina bifidanın belirtileri, hastalığın boyutu ve şiddetine bağlı olarak farklılık gösterir. Açık ve kapalı olmak üzere iki farklı biçimde teşhis edilmektedir. Açık formunda, spina bifida belirtileri net bir şekilde anlaşılır. Ancak hastalığın kapalı formu, uzman hekim tarafından uygulanan tetkikler sonucunda gerekli tanı konur. Bilgisayarlı tomografi ve MR gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurularak hastaya özel tedavi planı oluşturulur.
Hastalığın en belirgin özelliği olan gizli bir şekilde vücuda yayılmasıdır. Spina bifida occulta belirtileri, yalnızca fiziksel muayene ile anlaşılmamaktadır. Tomografi gibi görüntüleme yöntemleriyle ayrıntılı olarak teşhis edilir. Spinal sinir sisteminde nöral tüp hasarından kaynaklı herhangi bir sorun görülmez. Hastalık sebebiyle belirgin bir semptom ile karşılaşılmamaktadır. Bazı bebeklerde doğar doğmaz kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Hamilelik döneminde ultrason cihazıyla yapılan kontroller esnasında da fark edilebilir.
Hangi Bölgede Görülür?
Bazı hastalarda, sırt bölgesinde tüylenme ve leke oluşumu gibi bulgular sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Kişinin ortopedik sağlığı, ileri seviyelerdeki spina bifida türleri sebebiyle ciddi oranda zarar görür. El, ayaklarda biçimsel bozukluklara rastlanır. Dış tarafa basma gibi durumlarla karşılaşılır. Omurganın duruşunda eğrilme ve kamburlaşma gibi belirtiler tespit edilir.
Omurga sisteminde görülen farklılıklardan kaynaklı ortaya çıkan gelişimsel bir sağlık sorunudur. Dolayısıyla baştan kuyruk sokumu noktasına kadar çeşitli alanlarda görülmektedir. Genellikle bel bölgesi civarında yoğun olarak tutulum gerçekleşir.
Spina Bifida Occulta Nedenleri
Spina bifida hastalığının nasıl oluştuğu pek çok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. Kesin olarak neden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Spina bifida occulta ve hastalığın diğer türlerine neden olan bazı risk etkenleri söz konusudur. Çevresel unsurlardan kaynaklı olarak oluştuğu tahmin edilir. Kişilerin yeme içme alışkanları, bulunduğu ortamın koşulları gibi etkenler de göz önünde bulundurulmalıdır. Ek olarak bebeğin mevcut beslenme alışkanlıklarının da etki ettiği tahmin edilir.
Anne karnında bebeğin sağlıklı gelişimi için folik asit miktarı oldukça önemlidir. B vitamini kullanımı ile spina bifida gibi omurga bozuklukları önlenebilir. Hamilelik döneminde bebeğin omurilik gelişimi olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle bebek, omurilik hasarıyla doğabilmektedir.
Çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar bazı yan etkilere neden olur. Hamileliğin sağlıklı sürmesi için gerekli olan değerlerde düşüş görülebilir. Son olarak kadınlarda diyabet hastalığı bulunması ve kilo fazlalığı, spina bifida ihtimalini arttırır.
Spina Bifida İyileşir Mi?
Hastalığın olumsuz etkilerini tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Motor fonksiyonlarının çalışmasını engelleyen belirtilerin etkileri azaltılır. Cerrahi teknikler ile omurga yapısının açıkta kalan kısmı kapatılır. Spina bifida occulta teşhisi olan hastalara ameliyat tedavisi uygulanmamaktadır. Ancak miyelomeningosel rahatsızlığı taşıyan bebeklerin doğum sonrasında cerrahi anlamda müdahale gerekmektedir.
Alanında uzman hekimlerin belirlediği tedavi planı doğrultusunda hareket edilir. Hastanın şikayetleri de bu anlamda önemli bir değerlendirme unsurudur. Aynı zamanda tetkikler ve görüntüleme yöntemleri sayesinde hastalığın boyutu anlaşılmaktadır.
Genel anlamda spina bifida tedavisi sırasında disiplinlerarası bir yaklaşım benimsenir. Pediatrik ortopedi, nöroloji ve fizik tedavi gibi uzmanlıklardan faydalanılır. Böylelikle ortopedik ve sinir sistemi hastalıklarında kalıcı bir iyileşme sürecinden bahsedilebilir.