Doğum öncesi dönem itibariyle omurilik yapısında birtakım anormaliler teşhis edilebilir. Hamilelik sürecinde ultrason görüntüleme yöntemleriyle açıklık ve benzeri hasarlar söz konusudur. Spina bifidalı bebek ne kadar yaşar gibi sorular hasta yakınlarının sıklıkla merak ettiği konular arasındadır. Erken dönemde teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Tedavi planının ortopedi ve travmatoloji başta olmak üzere çeşitli uzmanlık alanları ile işbirliği halinde oluşturulması gerekir.
Nöral tüp defekti olarak tanımlanan bozukluklar, beyin ya da omurilik yapısını direkt olarak etkilediği gözlemlenir. Genellikle omurga sistemi üzerinde açıklık veya kese oluşumu gibi bulgular kendini belli eder. Spina bifida hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Başlangıç evrelerinde, bireylerin günlük aktivitelerinde gözle görülür bir problem yaşanmaz.
Omurilik yapısının kişinin hayati fonksiyonlarından sorumlu bölgesi zarar görebilir. Hastanın spina bifida nedeniyle ileri düzey bulgular gözlemlenir. Kas ve dokularda kontrol kaybı, idrar yolları işleyişinde sorunlar ve kaslarda his kaybı olarak bilinen felç durumu ile örneklendirilir. İnsan sağlığını riske atan sorunlarla olmasının yanı sıra iyileşme görülmesi zaman almaktadır.
Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?
Spina bifidalı bebekler, gebeliğin ilk ayları içerisinde omurga gelişimi sürecinde teşhis edilebilir. Omurilik içerisinde bulunan sinir ve benzeri yapılar kişinin sırt bölgesinde kese halini alır. Bebeğin fizyolojik gelişimine büyük ölçüde zarar vermektedir. Aynı zamanda omurilik sinirleri, dış etkenlerin tehdidine açık haldedir. Bu nedenle erken dönemde tedavi edilmediği takdirde ortopedik ve dolaşım sorunları ortaya çıkabilir.
Spina bifida occulta, meningosel ve miyelomeningosel olarak üç farklı çeşidi mevcuttur. Her birinde görülen belirtiler, farklılık gösterir. Omurilik açıklığının sırt üzerinde açık veya kapalı biçimde oluşmasına bağlı değişmektedir. Bireylerin hastalık kapsamında yaşadığı sağlık sorunlarına göre çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Hafif düzeyde belirtiler görülen kişilerin cerrahi müdahalenin ardından büyük oranda iyileştiği kaydedilmiştir.
Occulta adı verilen spina bifida hastalığı, bebeklerde sıklıkla karşılaşılır. Fakat belirtilerin şiddeti ve etki alanı bakımından az seviyede etkilediği gözlemlenir. Kapalı bir şekilde oluşan ve röntgen görüntüleme tekniğiyle teşhis edilen bir rahatsızlıktır.
Meningosel, ender olarak rastlanan bir çeşididir. Doğum öncesinde veya ertesinde gerekli muayenelerin ardından anlaşılabilir. Bebeğin omurga yapısının üzerinde kese oluşumuna rastlanır. İçerisinde herhangi bir sinir yapısı barındırmaması nedeniyle riskli bir durumla karşılaşılmaz. Bağırsak ve idrar yolunun fonksiyonlarında bazı sorunlarla karşılaşılır.
Son olarak miyelomeningosel belirtileri, erken dönemde teşhis edilebilir. Sağlık açısından çeşitli olumsuzluklara sebep olmaktadır. Bebeklerde anne karnında ya da doğum sonrasında teşhisinin ardından uzman hekimler tarafından düzenli olarak takibi yapılması gerekir. Nöral tüpün orta ve alt kısımlarında açıklık gözlemlenir. Beraberinde de sinir ve dokular kese olarak vücudun dışında yer alır.
Spina Bifida Nedenleri
Gelişimsel nedenlere dayalı olarak spina bifida hastalığı ortaya çıktığı tahmin edilir. Ancak kesin olarak neden oluştuğu bilinmemektedir. Dış etkenler ve genetik unsurların etkili olduğu kaydedilir. Gebelik döneminde anne adayının kullandığı birtakım ilaçların da omurilik yapısına hasar vermektedir. Fetüs gelişiminin aksamaması için hamilelik döneminde folik asit seviyesi takip edilmesi gerekir. Aksi takdirde spina bifida gibi omurilik yapısını tehdit eden hastalıklar görülür.
Diyabet hastalığı bulunan kadınlarda spina bifidalı bebek doğma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle kandaki şeker seviyesi ve insülin direnci gibi şeker hastalığını tetikleyen unsurlar takip edilir. Benzer sebeplerden dolayı aşırı kilo veya obezite gibi problemler de risk faktörü olarak görülür. Doğum öncesi dönemde alanında uzman hekimler tarafından gerekli önlemler alınmalıdır.
Spina Bifidalı Bebek Ne Kadar Yaşar ve Tedavi Yöntemleri
Omurga yapısındaki açılma sonucunda oluşan çeşitli sağlık sorunlarını kapsayan ve her yeni doğan çocukta görülebilen bir hastalıktır. Uzman doktor tarafından yapılan hamilelik sürecindeki muayeneler esnasında teşhis edilebilir. Doğum öncesi dönemde gerek görüldüğü takdirde fetal cerrahi yöntemleriyle hastalığın ileri evrelerinin önüne geçilir.
Miyelomeningosel ile doğan bebeklerde sırt üzerindeki kese oluşumuna cerrahi yöntemlerle müdahale edilir. Ameliyat kapsamında dışarıda olan dokular, omurilik yapısı içerisine yerleştirilir. Beyin gelişimine önemli ölçüde hasar veren hidrosefali rahatsızlığı oluşabilmektedir. Beyin içerisinde istenmeyen miktarda sıvı birikmesi olduğu durumlara müdahale amacıyla gerekli işlemler gerçekleştirilir.
Hastalara uygulanan tedavi sonrasında tamamen iyileşmeden bahsedilmez. Belirtilerin ilerlememesi veya etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla ameliyat gerçekleştirilir.
Spina bifidalı bebekler, yaşamları süresince güncel sağlık durumları uzman hekimler tarafından düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Böylelikle kişiler, gün içerisindeki aktivitelerini bağımsız olarak sürdürebilir. Spina bifida ve tedavi süreçleri hakkında sorularınız için bizlerle iletişim sağlayabilirsiniz.