Menisküsler diz eklemimiz için çok önemlidir. Daha önceki zamanlar hasarlı menisküs tamamen çıkarılıyor olsa da günümüzde diz kireçlenmesine yol açabileceği anlaşılmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca menisküs onarılır. Bu dokunun tamamen alınması gereken durumlarda uygulanması gereken tedaviye menisküs ameliyatı denir.

menisküs ameliyatı

Menisküs Ameliyatı Nedir?

Menisküs ameliyatı, hastanın durumuna ve yırtığın boyutuna göre 4 farklı şekilde uygulanabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Menisküs Transplantasyonu (menisküs nakli),
  • Parsiyel Menisektomi: Sadece yırtık dokuyu çıkarmak için yapılan ameliyattır.
  • Menisküs Tamirleri: Yırtılan menisküs dokularının birbirine dikilmesi işlemidir. İyileşme süreci diğer tedavi yöntemlerine kıyasla daha uzundur ve hasta seçimi önemlidir.
  • Total Menisektomi: Menisküs dokusunun tümünün çıkarılmasıdır.

Menisküs Ameliyatı Kaç Saat Sürmektedir?

Yırtığın alındığı menisküs ameliyatların ortalama 15-30 dakika, yırtığın dikilmesi ise yaklaşık 1 saat sürmektedir. Bu süre cerrahın tecrübesine ve teknik detaylara göre değişiklik gösterebilir.

Bununla birlikte menisküs ameliyatı öncesinde hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesi, alınan ilaçların ayarlanması ve ameliyat bölgesinin farklı radyolojik sistemlerle incelenmesi gerekir.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Menisküs ameliyatından sonra bağışıklık sisteminin güçlü kalması gerekir, alkol ve tütün önerilmez. Ağrıyı kontrol etmek için doktorunuzun tavsiyelerine uymaya özen gösterilmelidir.

Öncelikle doktorunuzun tavsiyelerine uyulmalıdır. Biz hastalarımızın menisküsünün çıkarılması durumunda; İlk 3 gün hasta ayağa kalkıp bakım ihtiyaçlarını kişisel hijyenini ve ofisteki işlerini rahatlıkla yapabilir. Bu dönemde dizime buz uygulamak son derece önemlidir. 3-10 gün sakin bir hayat yaşadıktan sonra günlük yaşama dönmek mümkündür. 1. aydan sonra hastanın koşmasına izin verilir.

menisküs ameliyatı

Menisküs Diz İçin Neden Önemlidir?

Menisküs, diz eklemini korumayan kıkırdak yastıkçığıdır. Üstelik diz stabilitesi için de önemlidir. Menisküs hasar gördüğünde veya cerrahi olarak çıkarıldığında diz eklemi gevşeyebilir ve dengesiz hale gelebilir. Güçlü bir menisküsün korunması ve stabilizasyonu olmadan, diz eklemindeki kireçlenmeye yol açan yüzey aşınması meydana gelebilir.

Menisküs yırtıklarının çoğu kendi kendine iyileşmez. Dış kenardaki (kırmızı alan) küçük bir yırtığın iyileşme şansı yüksektir. Ancak menisküs iç kısmındaki yırtıklar genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Bu bölgedeki gözyaşları semptomlara neden olur ve daha büyük olma eğilimindedir. Bu, diz eklemi yüzeyindeki kıkırdak hasarı riskini arttırır.

Menisküs korunmalıdır, fakat hasarlı parçanın çıkarılması gerekiyorsa, menisküsün yalnızca mümkün olan en küçük parçası çıkarılmalıdır. Dizin sağlıklı kalması için menisküs çevresi de korunmalıdır. Yırtık onarılabiliyorsa menisküs onarımı tercih edilecektir.

Yorumunu ekle