Günümüzde gelişen cerrahi olanaklar doğrultusunda ortopedi rahatsızlıkların tedavisi daha güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilir. Klasik cerrahi yönteme göre birçok avantajı vardır. Robotik kalça protezi ameliyatlarından sonra protezin yerinden çıkma veya gevşeme olasılığı azalır. Yürüme bozuklukları ve ani yorgunluk gibi şikayetlerin de ortadan kalktığı gözlemlenir.
Protez cerrahisi, kalça eklemi kireçlenmesi sonrasında başvurulan bir tedavi çeşididir. İlaç tedavisi ve fizyoterapi ve diğer medikal tedavilerin sonuç vermediği durumlarda cerrahi müdahale seçeneğine başvurulur. Robotik sistemler, hem hekimlere hem de hastalara sağladığı avantajlar dolayısıyla tercih edilmektedir. Ek olarak MR ve bilgisayarlı tomografi yardımıyla kalça ekleminin kapsamlı modellemesi tasarlanır. Böylelikle hastanın ihtiyaçlarına yönelik olarak tedavi planı oluşturulur.
Kimlere Uygulanır?
İşlemler, bilgisayar ve robotik sistemlerin sunduğu teknik imkanlara göre gerçekleştirilir. Robotik cerrahi yaklaşımların cerrahi prosedürlerin planlanmasında büyük etkisi vardır. Ancak sanılanın aksine tüm işlemler ortopedi uzmanı kontrolünde yapılır. Hangi hastalara uygulanacağına ortopedi alanında uzman doktorlar karar verir. Robotik kalça protezi uygulanacak olan hastanın yaşı, genetik özellikleri ve sağlık durumuna göre belirlenir. Eklem yapısının en önemli parçalarından biri olan kıkırdak hasar gördüğünde kullanılır. Gündüz aktivitelerini engelleyecek derecede eklem ağrısı ve fonksiyon kaybı olan hastalarda uygulanır.
Robotik Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalça tedavisi cerrahi yöntemlerle ameliyat edilecek hastalar içindir. Robotik kalça protezi ameliyatı, uzman doktorlar tarafından belirli kriterlere uyan kişilere yapılır. Özel olarak oluşturulan üç boyutlu görüntüleme sistemi yardımıyla hastanın eklem sağlığı değerlendirilebilir. Robotik cerrahi teknolojisi sayesinde ameliyattan sonrası kalça ve bacak uzunlukları hazırlık sürecinde hesaplanır.
Kişi için en iyi kalça protezi boyutunu ve türünü belirleyin. Kalçanın görüntülenmesi bilgisayarlı tomografi ile yapılır. Böylece elektronik ortamda üç boyutlu modelleme ortaya çıkmaktadır. Gelişmiş radyolojik tetkik yöntemleri sayesinde protezin yerleşimi planlanır. Kalça eklemi anlık olarak görüntülenerek hata payı en aza indirilir. Operasyon sürecindeki işlemler uzman hekim tarafından detaylı olarak planlanabilir. Ameliyat sırasında elektronik cihazlar, kemiğin pozisyonunu bildirdikleri için iyileşme noktasında avantaj sağlar.
Robotik Protez Cerrahisi Avantajları Nelerdir?
Kalça eklemi tedavisinde kullanılan robotik cerrahi sistemleri, son yıllarda yüksek oranda iyileşme sağlamaktadır. Aynı zamanda teknolojik gelişmeyle beraber ameliyat daha etkili ve daha güvenli hale geldi. Kişinin kalça ekleminin anatomik özellikleri sisteme girilir. Böylelikle hastanın eklem problemleri hedef alarak işlemler gerçekleştirilir. Robotik kalça cerrahisinin hastaya olan avantajlı etkileri şu şekilde sıralanabilir:
- Daha az ağrılı bir ameliyat,
- İyileşme sürecinin daha hızlı sürmesi,
- Hastanede daha az kalış,
- Ameliyat sonrası daha az çıkık riski,
- Hastalar protezin varlığı neredeyse hiç hissetmezler,
- Daha iyi eklem hareketliliği,
- Daha az topallama ve yorgunluk,
Daha iyi bir yürüyüşe sahip olunur. Bu avantajlar, robotik kalça protezi ameliyatını geleneksel yöntemin önüne geçirir. Her gün geliştirilen yeni yazılım ve makine teknolojileri, gelecekte total kalça protezi ameliyatının tamamen robotlar tarafından gerçekleştirileceğini düşündürmektedir. Robotik protez ameliyatının klasik protez ameliyatına göre tek dezavantajı, kullanılan tekniğe bağlı olarak daha pahalı olmasıdır. Fakat daha güvenilir ve etkili olması nedeniyle hastalar tarafından tercih edilir.