Beyin, omurilik ve omurga yapısını çevreleyen zar dokusunun gelişimi zarar görmektedir. Spina bifida, ayrık omurga anlamına gelmektedir. Spina bifida çeşitleri, iskelet sisteminde görülen bozuklukların hangi bölgede oluştuğuna göre değişir. Meningosel, meningomyelosel ve spina bifida occulta olarak üç ayrı sınıfa ayrılır.

Anne karnında oluşan nöral tüp hasarları, hamilelik sürecinde ya da doğum sonrasında teşhis edilebilir. Beyne giden sinirlerin geçtiği omurilik, insan vücudu için kritik rol oynamaktadır. Çok sayıda nörolojik işleyiş gerektiren eylemlerde görev alır. Kişinin his, algı ve hareket etmesi gibi görevleri gerçekleştirir.

Spina Bifida Nedenleri

Spina Bifida Teşhisi

Hastalığın belirtileri, kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Kapalı biçimde ilerleyen spina bifida türlerinde başlangıç düzeyinde belirtilerle karşılaşılır. Uygulanacak tedavi yöntemi ise spina bifida çeşitleri arasında farklılaşır.  Ancak omurilik üzerinde kese oluşumu gibi ileri seviyedeki spina bifida rahatsızlıklarında cerrahi müdahale gerekebilir.

Doğumsal nedenler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bebeğin anne karnındaki gelişimi boyunca yapılan ultrason muayeneleriyle teşhis edilebilir. Ek olarak beyin ve sinir cerrahi uzmanlığı tarafından yürütülen tetkikler de spina bifida türlerinin teşhisi açısından önemlidir. MR ve tomografi görüntüleme yöntemleri ile kesin sonuca ulaşılır.

Spina Bifida Dereceleri 

Erken dönemde tedavi edilmediği durumda kişilerin hayati fonksiyonlarında aksaklıklar görülür. İdrar yollarında ve bağırsak işleyişinde sorunlar yaşanabilir. Bacaklarda biçimsel olarak bozulmalar da belirtiler arasındadır.

Spina Bifida Occulta

Spina bifida çeşitleri arasında bulguları en düşük seviyede izlendiği omurga rahatsızlığıdır. Fiziki muayene sonucunda anlaşılmamaktadır. Radyolojik görüntüleme teknikleriyle ayrıntılı olarak teşhis edilir. Omurga yapısındaki kemiklerde açıklık görülebilir.

Meningosel

Ender olarak rastlanan spina bifida türlerindendir. Sırt bölgesindeki açıklık arasından omurilik sıvısı içeren kese görülür. Meningosel teşhisine sahip bebeklerde, hastalığın belirtileri değişkenlik gösterir. Bağırsak ve idrar yollarında sorunlar görülebilir. Ek olarak bazı hastalarda beyinde sıvı birikmesi olarak tanımlanan durumla karşılaşılır.

Meningomyelosel

Hastalarda görülen belirtiler itibariyle en tehlikeli türlerindendir. Spina bifida çeşitleri içerisinde omuriliği çevreleyen zarlar açıkta bulunur. Dolayısıyla iltihap oluşumu açısından dış etkenlere açıktır.

Spina Bifida Çeşitleri

Spina Bifida Nasıl Tedavi Edilir?

Kapalı biçimde gelişen omurilik açıklıklarının kısmi bir iyileşme şansı mümkündür. Yapılan işlemlerde hedeflenen nokta, kişinin gün içerisinde yaşadığı şikayetleri azaltmak olur. Eklemlerin işleyişini gerektiren aktivitelerde kolaylık sağlanır. Hastadan hastaya değişen tedavi planı sayesinde erken dönemde müdahale edilmelidir. Cilt üzerinde bulunan kese, cerrahi işlemlerle içeri alınır. Böylelikle enfeksiyon ve çeşitli sağlık sorunları oluşmasının önüne geçilir.