Canlı ve değişken bir yapıya sahip olan kemik dokusu, insan sağlığı için pek çok açıdan son derece önemlidir. Koronavirüs sonrası artış gösteren kalça avasküler nekrozu tedavisi, ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı çerçevesinde gerçekleştirilir. Kan akışının belirli sebepler sonucunda kesintiye uğraması nedeniyle ortaya çıktığı tahmin edilir.

Kırık veya çıkık gibi durumların tetiklediği bilinir. Eklem bölgelerinde sıklıkla yaşanan bir durumdur. Uzman hekim tarafından yapılan tetikler sonucunda hasar gören dokunun sağlıklı yapısını büyük ölçüde kaybettiği görülür.

Genellikle 20-40 yaş aralığındaki bireylerde görülen bir sağlık sorunudur. Üretken ve aktif dönemlerini yaşayan genç yetişkinler arasında sıklıkla karşılaşılmaktadır. Kalça eklemi üzerinde bulunan femur başının kanlanarak bozulmaya uğraması durumudur. Yapısal olarak sınırlı sayıda damar bulunmaktadır. Bahsedilen damar yolu tıkanıklığı nedeniyle mevcut kemik yapısında ciddi anlamda bozulmalar ortaya çıkar. Dolayısıyla kişilerde zaman içerisinde ve dış etkenlere bağlı olarak işlevsel anlamda bazı yetersizlikler yaşanır.

Kalça Avasküler Nekrozu Belirtileri Nelerdir?

Gün içerisinde en çok kullandığımız eklem olması sebebiyle bulgular kısa süre içerisinde fark edilir. Kalça avasküler nekrozu yaşayan kişilerin şiddetli ağrı yaşadığı kaydedilir. Genellikle hastalar tarafından kasık bölgesi ve kalça eklemi çevresinde yaşandığı belirtilir. Yürüme ve merdiven çıkma gibi aktivitelerde işlevsel anlamda gerileme gözlemlenir. Tedavi amacıyla kliniklere başvuran hastaların çoğunlukla erkek ve 30 yaşlarında oldukları bilinir. Ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekimler tarafından yapılan fiziki muayene sonucunda yürüyüşlerde aksama ve çabuk yorulma yaşanır.

Kalça Avasküler Nekrozu Tedavisi

Kalça eklemi rahatsızlıklarının erken dönemde tedavi edilmesi son derece önemlidir. Bulguların fark edilmesi halinde tanı ve tetkik amacıyla hekiminiz tarafından belirtilen işlemlerin yapılması gerekir.

Doğrudan grafiler, manyetik rezonans gibi radyolojik görüntüleme sistemlerinden yararlanılır. Müdahale edilmediği takdirde kemik yapısı, zaman içerisinde zayıflayacaktır. Ek olarak şiddetli kireçlenme, güç kaybı ve kronik hale gelen ağrılar yaşanmaktadır.

Oluşum Sebepleri Nelerdir?

Hastalığın nedenleri ise pek çok etkene bağlı olarak açıklanabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflığı sonucunda oluşan rahatsızlıkların tetikleyici özelliği bulunur. Aşırı miktarda alkol ve sigara tüketimi, travma sonucu kırık – çıkık oluşumu sonrasında femur başı kanlanması oluşmaktadır.

Kanser tedavisi nedeniyle maruz kalınan radyasyonun etkisiyle de ortaya çıkabilir. Dolaşım sorunları nedeniyle eklem bölgelerindeki sağlıklı doku hasar görebilir. Özellikle son yıllarda kortizon kullanımının artış göstermesiyle beraber kalça ekleminde avasküler nekroz hastalığı teşhis edilmektedir.

Kaza ve benzeri olaylar sonucunda eklem travması meydana gelir. Söz konusu hasar, kemik çevresinde bulunan kan damarlarını da zedeleyebilir. Aynı zamanda kortizon ve alkol tüketimi sonucunda damar tıkanıklığı oluşur. Bu sebeple kan akışı bozulan kalça ekleminin ortopedik sağlığı zarar görmektedir. Kalça avasküler nekrozu sürecindeki ilerleyen evrelerde ise eklem hareketi esnasında ağrının şiddetlendiği gözlemlenir. Bazı hastalarda dinlenme sırasında da belirtiler yaşanabilir. Eklemin biçimsel deformasyona uğraması gibi ileri derecelerde belirtiler gözlemlenir.

Kalça Avasküler Nekrozu Tedavisi Nedir?

Gün içerisindeki temel fonksiyonlarımızın devamlılığını sağlayan iskelet sistemi oldukça kritik bir yapıdır. Kemik hücrelerinin üretimi ve kan akışının zarar görmemesi gereklidir. Kişilerin kaliteli bir yaşam sürdürmesi noktasında oldukça önemlidir. Avasküler nekrozu teşhis edilen bireylerde, kemiklerdeki kan akışında yavaşlama gözlemlenir. Zarar gören kemik dokusu, kemik hücreleri tarafından yenilenemediği için zarar görmektedir.

Avasküler Nekrozu

Tedavi kapsamında ise hastalığın boyutuna göre belirli yöntemlere yer verilir. Foraj adı verilen kemiğe kanal açma işlemi uygulanır. Böylelikle kan akışı istenilen boyuta getirilir. Kemik iliği veya uygun görülen çeşitli bölgelerden alınan kök hücrelerin de desteğiyle iyileşme sağlanır.

Görüntüleme cihazları aracılığıyla kemik hasarının şiddeti belirlenir. Oluşturulan tüneller vasıtasıyla uzman hekim tarafından gerek görülen noktalara kemik greftleri yerleştirilir.

Kalça avasküler nekrozu tedavisi kapsamında kalça protezi cerrahisi tekniklerine başvurulabilir. Belirtilerde diğer medikal tedavi yöntemleri sonrasında herhangi bir azalma görülmüyorsa ameliyat olanağından yararlanılmaktadır. Bu noktada hastanın yaşı ve güncel sağlık durumu gibi bilgiler doğrultusunda uygun tedavi yöntemine karar verilir. Aynı zamanda yapılan tetkikler sonucunda şiddetli boyutta kireçlenme ve eklem çökmesine rastlanması da belirleyicidir.

Tedavi sonrasında kalça eklemini desteklemek amacıyla koltuk değneği, baston ve türevi cihazların kullanımı önerilir. Kalça eklemi sağlığı ve cerrahisi alanlarındaki deneyimiyle Prof. Dr. Hasan Hilmi Muratlı, yüksek oranda iyileşmeyle hastalarının tedavisini gerçekleştirmektedir. Avasküler nekroz ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.