Günümüzde, diz eklemi bozuklukları sonucunda pek çok kişinin ortopedik sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Diz protezi uygulamasıyla kıkırdak zedelenmesi gibi sorunları tedavi edilir. Diz protezinin ömrü ise tahmini 20 yıl ve üzerinde seyreder. Operasyonu yürüten uzman hekim ve kişinin yaşam koşulları da kullanım süresi için son derece etkilidir.

Uzun yıllara boyunca aynı protezin kullanılabilmesinin birkaç nedeni bulunur. Diz protezi ameliyatında yerleştirilen parçalar sürtünmeye dayanıklı özelliğe sahiptir.  Aynı zamanda cerrahi müdahalede kullanılan gelişmiş dolgu materyalleri sayesinde etkili bir tedavi yöntemi olarak görülür.

Diz Protezi Nedir?

Eklemlerde kireçlenme oluşumu sonucunda özellikle dizlerde şiddetli ağrılar yaşanabilir. Bununla beraber yürüme ve merdiven çıkma gibi eylemlerde zorluklarla karşılaşılır. Günlük aktivitelerin işleyişi de zarar görmesi halinde diz protezi tedavisi gerçekleştirilir. Diz protezinin ömrü, hastalar tarafından merak edilen bir konudur. Tedavi sonrasında sağlıklı bir şekilde fonksiyonların sürdürülmesi amaçlanır.  Bu nedenle diz protezi yapımında kullanılan madde, insan sağlığına uygun olmalıdır. Ayrıca hastanın diz ağrılarının iyileşmesi adına önemlidir.

Diz eklemi rahatsızlıkları için kişiden kişiye değişen türlerinden bahsedilir. Başlangıç seviyeleri olarak tanımlanan diz eklemi bozukluklarında, cerrahi olmayan yöntemlere başvurulur. İlaç tedavisi ve fizik tedavi egzersizleri olarak sıralanabilir. Yaşlılık ve yüksek oranda kireçlenmeye bağlı etkenlerden söz edilebilir. Bu durumlarda diz protezi ameliyatı ile iyileşme sağlanmaktadır.

Diz Protezinin Ömrü Ne Kadardır

Diz Protezi Çeşitleri

Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı çerçevesinde diz eklemi ve kıkırdak sorunları tedavi edilir. Cerrahi operasyon süreci her bir hastaya özel olarak planlanır. Diz protezi ameliyatı öncesinde kişinin eklem ve kemiklerdeki hasarlar detaylı olarak incelenir. Bu noktada röntgen gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulur.

Diz protezinin ömrü açısından da hangi çeşit protezin kullanıldığı etki etmektedir. Total ve yarım diz protezi olarak ikiye ayrılır. Yarım diz protezleri sayesinde hasar gören kısımları tedavi edilir. Genellikle kireçlenme belirtileri yaşayan hastaların tedavisinde uygulanır. Diz yapısının belirli bir bölgesinde görülen kireçlenmenin iyileştirilmesi amaçlanır.

Total diz protezi ameliyatlarında ise daha kapsamlı bir süreç söz konusudur. İç kısım, dış kısım ve diz kapağı olarak üç bölümden oluşur. Zarar gören bölgelerin değiştirilmesine yönelik cerrahi işlemleri içerir. Ön ve arka çapraz bağların durumuna göre de total diz protezi uygulanır.

Diz Protezi Ameliyatı

Ortopedik rahatsızlıkların cerrahi müdahaleler ile iyileştirilmesi mümkündür. 1970’li yıllar sonrasında diz protezi ameliyatları uygulanır. Hastaların yaşadığı ağrıların önüne geçilir. Aynı zamanda yürüyüş ve merdiven çıkma gibi aktiviteler daha rahat bir şekilde gerçekleştirilir.

İlaç tedavisi, fizik tedavi ve diğer çeşitli tedavi yöntemlerinin fayda sağlamadığı noktada diz protezi ameliyatı uygulanır. Diz eklemi kemiklerinin sürtünerek aşınan kısımları temizlenir. Daha sonra hastanın ihtiyacına göre protez ile kaplanır. Diz protezinin ömrü açısından oldukça ameliyat süreci oldukça önemlidir. Alanında uzman hekimler ve protezin vücuda uyum sağlaması gibi unsurlar diz ekleminin yapısını belirler. Ortopedik açıdan sağlıklı bir işleyişe sahip olması için operasyon sonrasında hareket ettirilmelidir.

Diz Protezinin Ömrü Ne Kadardır

Diz Protezi ve İyileşme Süreci

Ortopedi cerrahisi alanında uzman hekimlerin tedavi aşamalarında yer alır. Operasyon sonrasında baston ya da yürüteçten yardım alarak yürüyebilir. Her uygulama sonrasında olan iltihap oluşuma ihtimali mevcuttur. Bu nedenle uzman doktorun önerdiği destekleyici ürünler ve ilaçlar kullanılmalıdır.

Diz protezinin ömrü için kullanılan malzemenin kalitesi belirleyicidir. Benzer sebeplerden dolayı operasyon sonrasında hastanın diz sağlığına özen göstermesi beklenir. Fakat bazı durumlar sonucunda diz protezi yerinden çıkabilir. Sürekli olarak devam eden ağrı ve şişlik ile anlaşılabilir. Yürüme esnasında ses çıkması halinde ortopedi uzmanına danışılmalıdır.

Diz protezi ameliyatı sonrasında belirli noktalara dikkat edilmelidir. Hastanın gün boyunca yaptığı hareketler, operasyon sonrasındaki süreçte uzman doktorun gözetiminde gerçekleşir. Hastanın düzenli olarak yaptığı aktivitelerin devam edilmesi önerilir. Diz ekleminin protezi kabul etmesi için gereklidir.

Son olarak iyileşme sürecinde hastaya bağlı birtakım faktörler de etkilidir. Beslenme düzeni, kemik ve eklem sağlığının yararına olacak şekilde düzenlenmelidir. Kilo artışına neden olabilecek gıdalar tüketilmemesi önerilir. Eklemler üzerindeki ağırlığın artması, diz protezinin ömrü konusunda belirleyicidir.